Erosta voi tulla vaikeampi ja riitaisampi, jos kumppanin kanssa on asunut saman katon alla.

Parisuhteen päättymistä ikävämpää on vain se, jos ero tapahtuu yhdessä asuttaessa, sillä se tuo mukanaan omat ongelmansa. Eron yhteydessä joutuu sopimaan, kuka saa mitäkin yhteisestä omaisuudesta ja jos kodista ei pääse muuttamaan nopeasti pois, voi tulevan ex-rakkaan läheisyydessä olla vaikea olla.

Jotta yhteisestä kodista muuttaminen eri osoitteisiin olisi helpompaa, avioliittoterapeutit antoivat vinkkinsä eron pitämiseksi mahdollisimman siistinä.

1. Tiedosta, kuinka ikävää eroaminen on ja ole kohtelias

Avioliitto- ja perheterapeutti Bina Breitnerin mukaan on kivuliasta menettää parisuhde, johon on uskonut niin paljon, että ”minusta” on tullut ”me”. Breitner suosittelemaan olemaan lempeä sekä itseään että kumppania kohtaan ja olemaan myötätuntoinen edessä olevan muutoksen suhteen. Itsestä kannattaa huolehtia pyytäen tukea läheisiltä ja lähtemällä ulos kodista usein.

Vaikka ero olisi ollut vaikea, kannattaa koettaa olla kohtelias.

”Jos pystyt, tunnista se hyvä kumppanissasi, jonka jätät tai menetät. Aloitte seurustella välittämisen ja toivon kera, joten koeta olla ”saastuttamatta” jälkikäteen sitä vaihetta suhteessanne. Eroaminen ei usein edes tarkoita, että joku olisi huono tai väärä, vaan sitä, että olitte erilaisia tavoilla, joita ette ymmärtäneet”, Breitner sanoi.

Tunnet olosi paremmaksi parisuhteesi suhteen, jos muistutat itseäsi välttämään pikkumaisuutta ja haukkumista. Suhdetta muistellessa tuntuu hyvältä, että olit parempi ihminen, vaikka se nyt vaikeaa olisikin.

2. Tee uudet säännöt

Asioiden pitää muuttua. Jos joudut asumaan kumppanisi kanssa eropäätöksen jälkeen esimerkiksi taloudellisista syistä, on tarpeen tehdä uusia sääntöjä ja rajoja liittyen aikaasi, tunteisiisi ja siihen, mistä olet vastuussa. Puhu rehellisesti entisen kumppanisi kanssa tavoista, jotka mahdollistavat saman katon alla olemisen siihen asti, että tilanne muuttuu. Ehkä toinen nukkuu sohvalla tai on muutaman yön viikossa ystäviensä luona.

Tilanne on erilainen jokaiselle, mutta usein sääntönä on ainakin se, ettei vanhaan asuntoon tuoda uutta kumppania. Kun olet saanut ex-rakkaasi kanssa sovittua, miten asiat voisivat toimia, kannattaa säännöt kirjoittaa ylös ja pitää niistä kiinni. Jos asumistilanne kehittyy, ole avoin käymään sääntöjä läpi uudelleen yhdessä.

3. Päästä irti

Joudut päästämään irti monin tavoin: tavaroista, tunteista ja entisistä odotuksista. Parisuhteen päättymisen sureminen on vaikeaa, mutta käytännön asiatkin voivat olla kiusallisia – kumpi saa koiran, kumpi jää asuntoon, kumpi saa yhdessä maksetun sohvan, kumpi television ja niin edelleen. Jos olet rakentanut kumppanisi kanssa yhteistä elämää jakaen paljon tavaroita, voi ongelmana olla jakaa ne reilusti ja ilman isoa riitaa.

Tähän kannattaa suhtautua tiedostaen, ettet todennäköisesti saa kaikkea, mitä haluaisit ja joudut tekemään komrpomisseja. Voit aina tarjoutua esimerkiksi maksamaan ja ostamaan yhteisen sohvan itsellesi. Muista myös, että voit aina hankkia uutta tilalle ja ne tavarat voivat sopia uuteen elämääsi paremmin.

Keskity päästämään uusia kokemuksia, ihmisiä ja mahdollisuuksia elämääsi ja anna menneeseen parisuhteeseen liittyvien asioiden mennä pois. Se ei tarkoita sitä, ettetkö arvostaisi sitä, mitä oli, vaan sitä, että olet valmis uuteen askeleeseen ja uuteen vaiheeseen elämässäsi.

Lähde: Women’s Health