Suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes viidenneksen 2000-luvulla.

Maailman luonnonsäätiö WWF on julkaissut uudet ruokasuositukset ilmastoystävälliselle ja luonnon kannalta kestävälle ruokavaliolle. Kuuden kohdan suositukset perustuvat arvostetun tiedejulkaisu Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon.

WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää pääasiassa kasviksia ja kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa. Suositusten mukaan punaista lihaa voisi syödä korkeintaan kerran viikossa ja broileria muutaman kerran viikossa.

Ruokasuosituksissa todetaan, että maitoa voisi juoda korkeintaan lasin päivässä tai syödä muutaman siivun juustoa, ja kananmunia voisi syödä korkeintaan kuusi kuukaudessa. Suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden.

WWF kertoo tiedotteessaan, että ruoantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista; ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestä.

”Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.

Ruoantuotanto on myös suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen. Luonnontilaisten alueiden, kuten metsien, raivaaminen eläinperäisen ruuan tuotantoon ajaa villieläimet ahtaalle.

WWF:n mukaan suomalaisten kuluttamien maataloustuotteiden tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta 40 prosenttia on Suomen rajojen ulkopuolella. Ruoan monimuotoisuusvaikutuksista yli 90 prosenttia kohdistuu muualle maailmaan ja maatalousmaasta 83 prosenttia on eläinperäisen ruoan tuotonnan käytössä.

Eläinperäinen ruoka vastaa kuitenkin proteiinista vain 37:ää prosenttia.

”Eläinperäisen ruoan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuoan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen”, kertoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

Suomalaisten lihankulutus on WWF:n mukaan lisääntynyt lähes viidenneksen (20%) 2000-luvulla ja lihan määrää suomalaisten lautasilla pitäisikin vähentää merkittävästi. Tässä onnistuakseen tarvitaan kuluttajavalintojen lisäksi yritysten, teollisuuden ja poliittikkojen päätöksiä.

”Lihankulutuksemme taustalla on yhteiskunnallisia päätöksiä, kuten maatalouden tukipolitiikka. Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin”, Valkeapää sanoo.

”Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää”, hän jatkaa.

WWF muistuttaa tiedotteessaan, että poliitikot voivat vaikuttaa kasvisperäisen ruoan hintaan ja yritykset ruoan helppouteen sekä herkullisuuteen. Suomalaisten huoli ilmastonmuutoksesta puolestaan tekee kasvispainotteisesta ruokavaliosta yhteiskunnallisesti yhä hyväksyttävämpää.

WWF:n uudet ruokasuositukset ilmastoystävälliseksi ruokavalioksi:

  • pääasiassa kasviksia
  • kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa
  • korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä
  • broileria muutaman kerran viikossa
  • korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa
  • korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa