Uskotko, että päivittäin käyttämäämme hammasharjaan mahtuu viisi kauhistuttavinta bakteeria, mukaan lukien influenssavirus?

Tutkijoiden mukaan yhdessä hammasharjassa voi olla jopa 1,2 miljoonaa bakteeria. New York State Dental Journal totesi myös, että 70% käytetyistä hammasharjoista on saastunut näillä bakteereilla.

Millaisia ​​bakteereita löydettiin ja tekevätkö ne sairaaksi?

Tutkijat ovat havainneet, että mm. influenssavirukset, hiivasienet, sekä stafylo- ja streptokokki säilyvät käytetyissä hammasharjoissa. Mutta voiko hammasharjasi todella tehdä sinut sairaaksi?

On mahdollista sairastua hammasharjasta, mutta immuunijärjestelmämme ja jokapäiväisten hyvien hygieniatottumusten avulla, on kuitenkin epätodennäköistä, että hammasharjasi sairastuttaisi sinua. On hyvä kuitenkin muistaa, että näillä bakteereilla on vielä mahdollisuus kehoomme päästyään, läpäistä puolustusjärjestelmämme.

Kuinka voi sairastua siitä, mitä käytetään apuna parempaan hygieniaan? Tutkijat sanovat, että ongelma on siinä, miten ja missä säilytämme hammasharjoja. Kylpyhuone on täydellinen paikka bakteerien kasvulle, sillä siellä on kosteaa. Lisäksi ei ole hyödyllistä, että useimmiten hammasharja on lähellä wc-istuinta.

Voit välttää bakteerien jäämistä hammasharjaan noudattamalla näitä hyödyllisiä vinkkejä käytännössä:

  • Pese kätesi ennen harjausta ja sen jälkeen.
  • Vaihda hammasharjasi kolmen kuukauden välein tai aina, kun sinulla on ollut flunssa tai sairaus. Harja tulisi myös vaihtaa, kun harjakset ovat liikaa kuluneet.
  • Hanki varmuudeksi kaksi harjaa, jotta sinulla on mahdollisuus käyttää täysin kuivaa harjaa.
  • Säilytä harjaa kaukana wc-istuimesta ja sulje kansi ennen huuhtelua.
  • Älä jaa harjoja ja vältä hammasharjojen säilyttämistä yhdessä.
  • Huuhtele hammasharja huolellisesti jokaisen pesun jälkeen kuumalla vedellä. Tehosta huuhtelua upottamalla harjasi vetyperoksidiin tai alkoholipohjaiseen suuveteen.
  • Jos harjassasi on suojakorkki, anna harjan kuivua ennen kuin asetat korkin päähän.
  • Käytä toista hammastahnatuubia, jos sinä tai joku muu perheessänne on sairas.

Jaa tämä tietoisku eteenpäin!

Lähde: UAMS Health