Miehillä riski kasvaa saman verran kuin polttaisi viisi tupakkaa.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö on yhdistetty syöpäriskien kasvuun tuoreessa brittitutkimuksessa, kertoo The Independent. Viinipullon juominen viikossa lisää syöpään sairastumisen riskiä 5-10 tupakan polttamista vastaavan määrän.

BMC Public Health -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan viinipullo viikossa nostaa naisten syöpäriskiä saman verran kuin polttaisi kymmenen tupakkaa viikossa. Varsinkin rintasyöpään sairastumisen riski kasvaa.

Miehillä sen sijaan viinipullon juominen viikossa kasvattaa syöpäriskiä viiden tupakan polttamista vastaavalla tavalla. Riski kasvaa muun muassa suolisto-, maksa- ja ruokatorven syövän osalta.

The Independentin mukaan tutkijat selvittivät, että jos viikossa juo kolme pulloa viiniä, vastaa se samaa kuin mies polttaisi noin kahdeksan tupakkaa viikossa ja nainen 23 tupakkaa viikossa. Tutkijat totesivat, että pullo viiniä viikossa lisäsi syöpäriskiä tupakoimattomilla miehillä yhden prosentin ja naisilla 1,4 prosenttia.

Tutkimusryhmä arvioi, että jos tuhat tupakoimatonta miestä ja tuhat tupakoimatonta naista joisivat pullon viiniä viikossa elinaikanaan, sairastuisi noin kymmenen miestä ja 14 naista sen takia syöpään. Jos samainen määrä miehiä ja naisia joisi kolme pulloa viikossa läpi elämänsä, sairastuisi 19 miestä ja 36 naista syöpään.

”Pitkään on tiedetty, että runsas alkoholinkäyttö on kytköksissä suu-, kurkku-, kurkunpää-, ruokatorvi-, suolisto-, maksa- sekä rintasyöpään. Toisin kuin tupakoinnin kanssa, tätä ei ole laajasti ymmärretty kansan keskuudessa”, tutkimusta tekemässä ollut tohtori Theresa Hydes kertoi.

”Toivomme, että käyttämällä tupakkaa vertailukohteena, voisimme viestiä tätä asiaa tehokkaammin auttaaksemme ihmisiä tekemään valistuneempia elämäntapavalintoja”, hän lisäsi.

Hydes painotti, että tutkimus ei väitä, että kohtuullinen alkoholinkäyttö vastaa tupakointia, vaan löydökset heijastavat elinaikaista riskiä väestön kesuudessa.

”Yksilöllisellä tasolla alkoholin tai tupakoinnin edustama syöpäriski vaihtelee ja monille kymmenen alkoholiannoksen (vastaa viinipulloa) tai 5-10 tupakan vaikutus voi olla erilainen”, Hydes totesi.

Sophia Lowes Cancer Research UK:sta kommentoi, että tupakointi on edelleen suurin syövän aiheuttaja, joten tupakan ja alkoholin vertaaminen voi olla hyödyllistä tietoisuuden lisäämiseksi vähemmän tunnetuista riskitekijöista, kuten alkoholista. Lowes sanoi, että tutkimus korostaa, että vähäisetkin määrät alkoholin nauttimista voivat lisätä syöpäriskiä.

”Tutkimus on selv – mitä vähemmän henkilö juo alkolia, sitä alhaisempi on syöpäriski. PIenet muutokset, kuten alkoholittomat päivät, voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon juot”, Lowes totesi The Independentille.

Hän muistutti, että tupakointi aiheuttaa kuitenkin enemmän syöpätapauksia kuin alkoholi ja jos tupakoit, on terveytesi kannalta paras ratkaisu lopettaa se kokonaan.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent