Riidat ovat osa parisuhdetta, ja harvassa ovat ne parit, jotka eivät ikinä riitelisi.

Riitoja on lähes mahdotonta estää koskaan tapahtumasta, mutta siihen voi vaikuttaa, millä tavalla riitelee. Parisuhdeasiantuntija sekä psykoterapeutti Neil Wilkie on listannut Metrolle kymmenen yleistä virhettä, joita ihmiset tekevät riidellessään kumppaninsa kanssa, sekä kertonut vinkit, miten riidellä fiksummin.

Lue alta Wilkien neuvot suomennettuna, jotta tiedät miten ei kannata riidellä!

Oletat kumppanisi näkevän maailman samalla tavalla kuin sinä

Näin ei kuitenkaan ole. Wilkien mukaan sinä ja kumppanisi olette erilaisia ihmisiä ja teillä on omat ”karttanne maailmasta”. Nämä kartat ovat syntyneet elämänkokemusten ja kasvatusten myötä, joten ne ovat teille ainutlaatuiset.

”Lisäksi parisuhteessa ei ole todellisuutta, on vain käsitys. Teillä on usein erilaiset käsitykset täysin samasta kokemuksesta”, Wilkie totesi.

Ajattelet olevasi oikeassa ja kumppanisi olevan väärässä

Ole riitatilanteessa aidosti valmis kuuntelemaan kumppanisi ajatuksia sen sijaan, että lähtisit liikkeelle oikea vastaan väärä -asetelmasta.

”Riidat liittyvät harvoin asioihin, kuten karvoja jäi lavuaariin. Usein riidat liittyvät alla piileviin tunteisiin, joita syntyy. Tunteet eivät ole oikein tai väärin, ne ovat mitä toinen ihminen kokee”, Wilkie sanoi.

Luulet voittavasi riidan olemalla äänekkäämpi

Wilkien mukaan jos sinun täytyy huutaa kovempaa voittaaksesi riita, on sinun valittava parempi pointti. Sinulla saattaa aktivoitua myös alkukantainen taistele, pakene tai jäädy – reaktio, joka tekee riitelystä turhaa, koska kykysi kuunnella ja ymmärtää on heikentynyt.

Oletat, että nokkelin voittaa aina riidan

Kyse ei ole siitä, kuka on fiksuin tyyppi huoneessa. Kina tarvitsee kuuntelua, toisen osapuolen aseman ymmärtämistä ja sen jälkeen ratkaisun työstämistä – kyse on erilaisista mielipiteistä.

”Riita on erimielisyys, joka on kasvanut sisältämään kritiikkiä ja henkilökohtaisuuksiin menemistä. Riitelyssä ei ole mitään nokkelaa”, Wilkie huomautti.

Olet päättänyt ”voittaa”

”Miksi”, Wilkie kysyy.

”Tuleeko siitä Pyrrhoksen voitto, joka saa kumppanisi tuntemaan olonsa huonoksi niin itsensä kuin sinun suhteen? Se ei todellakaan ole hyvä piste elämäsi tulostaulukossa”, hän lisäsi.

Toistat itseäsi

Sinun ei kannata kuvitella, että asian toistamisella olisi jotain vaikutusta. Wilkien mukaan on parempi ilmaista tunteet rauhallisesti, jolloin kumppani kykenee kuulemaan sinua ja ymmärtämään sinua.

Alkoholi on sinusta totuusseerumi

Joillekin ei ole helppoa puhua ongelmista, mutta apua puhumiseen ei kannata hakea pullosta.

”Kyllä, alkoholi saattaa laskea muurejasi, mutta se myös laskee kykyäsi arvioida, mitä toinen ottaa vastaan ja varmistaa, että että sinua kuunnellaan”, Wilkie selitti.

”Se myös voi tarkoittaa, että vapautat suuttumuksesi ja ilmaiset asioita, joita et todellisuudessa tunne. Tämä voi luoda paljon draamaa jälkiseurauksena”, hän jatkoi.

Luulet, että sinun täytyy sanoa jotain vain kerran

Kyllä, vasta ohjeistettiin olemaan toistamatta asioita, mutta et voi kuitenkaan olettaa, että yksi satunnainen kommentti riittää siihen, että viestisi menee perille. Täytyy löytää tasapaino, jolla varmistat, että tulet todella kuulluksi.

”Minkä tahansa kommunikaation tarkoitus on, että viesti tulee kuulluksi. Riidellessä kumppanisi on todennäköisesti puolustautuva tai riidanhaluinen ja ei todennäköisesti ole kiinnostunut ymmärtämään näkökulmaasi”, Wilkie selitti.

”Sanomessa asian kerran, tehokkaasti, vaatii se sinua ilmaisemaan tunteesi hyvällä tavalla ja häntä todella kuuntelemaan”, hän lisäsi.

Ajattelet, että aina löytyy ratkaisu

Kompromissien tekeminen on avainasemassa. Avainasemassa on myös se, että hyväksyy, että on asioita, joista ette välttämättä koskaan ole samaa mieltä kumppanisi kanssa ja työstätte miten jatkaa siitä eteenpäin.

”Noin 70 prosenttia riidoista parien välillä ei koskaan ratkea, koska ne ovat pohjimmaisista mielipide- tai arvoeroista. Riitojen ratkaisemisen todennäköisyys laskee, koskka niihin liittyy henkilökohtaisia loukkauksia ja usein toinen antaa periksi, että on rauha maassa”, Wilkie sanoi.

Uskot, että hyvässä parisuhteessa ei riidellä

Wilkien mukaan hyvässä parisuhteessa pitäisi olla riitoja. Jos niitä ei koskaan ole, hautaa toinen osapuoli aitoja tunteitaan tai olette klooneja.

Viisi askelta riitatilanteeseen

Wilkie listasi Metrolle viisi neuvoa, miten riitatilannetta kannattaa käsitellä. Ne ovat:

Pysähdy

  • Jos huomaat suuttuvasi, olet taistele, pakene tai jäädy -tilassa ja kehosi täyttyy adrenaliinista. Kumpikana teistä ei pysty kuulemaan, mitä toinen sanoo ja tilanne vain pahenee.
  • Kerro kumppanille, että tarvitset vähintään 20 minuutin tauon rauhoittuaksesi.
  • Mene jonnekin muualle

Hengitä

  • Vedä syvään henkeä nenän kautta
  • Pidätä hengitystä laskien samalla kolmeen
  • Hengitä hitaasti ulos samalla rentouttauen kasvojen ja hartioiden lihakset

Kysy, mikä on tärkeää

  • Mieti, mistä riidassa oli todella kyse
  • Mitä haluat tapahtuvan?

Kuuntele ja ymmärrä

  • Kun olette molemmat valmiita, tulkaa rauhalliseen ja häiriöttömään tilaan
  • Vuorotellen puhukaa aiheesta ja kuunnelkaa kunnolla toisianne
  • Puhukaa tunteistanne ja välttäkää syyttelyä
  • Puhu ’Minusta tuntuu’, ei ’Sinä olet…’
  • Kerro, mitä haluat
  • Kumppanisi täytyy kuunnella keskeyttämättä, vaikka hän ei olisi samaa mieltä
  • Hänen pitäisi tiivistää kuulemansa ja sanoa ’tuossa on minusta järkeä, että sinusta tuntuu tuolta, koska…’
  • Vaihtakaa vuoroja

Sopikaa lopputulos

  • Jos riita voidaa sopia, sopiika mitä molemmat tekevät eri tavalla
  • Jos ette pääse yhteisymmärrykseen ja asia ei ole tärkeä, antakaa olla
  • Jos ette pääse yhteisymmärrykseen ja asia on tärkeä, puhukaa siitä uudelleen myöhemmin ja katsokaa, jos löydätte silloin molemmille sopivan kompromissin.

Lähde: Metro