Moni koiranomistaja kokee yhdeksi yleisimmäksi arkipäivän haasteeksi koiran hampaiden harjaamisen.

Yli kolmannes koiranomistajista koki koiran hampaiden harjaamien hankalaksi, selviää digitaalisen eläinklinikka FirstVetin ja OneMind Dogin teettämästä tuoreesta kyselystä. Kyselyyn vastasi 760 koiranomistajaa.

FirstVetin mukaan päivittäinen hampaiden harjaaminen on yhtä tärkeää koiralle kuin ihmisellekin. Reikiä aiheuttava karies on koirilla kohtalaisen harvinainen löydös, mutta ihmistenkin kohdalla paljon puhuttu parodontiitti, eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja rappeutuminen on lähes jokaisen koiran riesa.

”Parodontiitti on kivulias sairaus, joka johtaa ennen pitkää hampaiden irtoamiseen ja voi pahimmillaan altistaa koiran muun muassa sydän- ja munuaissairauksille. Krooninen suun tulehdus huonontaa lisäksi elämänlaatua merkittävästi, vaikka koira ei kipua aina näytäkään”, FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo.

Tamminen muistuttaa, että koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle, vaan pahanhajuinen hengitys on useimmiten merkki suun tulehduksesta.

”Pelkkä purutikkujen ja -luiden antaminen koiralle ei riitä hampaiden puhtaanapidossa, aivan kuten mekään emme jätä omia hampaitamme harjaamatta ja pureskele sen sijaan porkkanaa ja ksylitolipurkkaa”, hän huomauttaa.

Hampaiden harjaaminen onnistuu harjoittelemalla

Harva koira avaa pyydettäessä suunsa hampaiden harjaamista varten. Hampaiden harjaamista tulisi harjoitella jo pennun kanssa säännöllisesti heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

FirstVetin mukaan kaiken tekemisen koiran kanssa on hyvä perustua halutun käytöksen vahvistamiseen palkitsemalla, ei pakottamiseen. Stressihormonitasojen kohotessa oppiminen nimittäin vaikeutuu, aivan kuten ihmisilläkin.

”Koira ei yleensä pidä siitä, kun sen kuonoon kosketaan tai suuta avataan, ja moni omistaja lannistuu helposti, kun hampaiden harjaus ei heti onnistu. Lopputulos on kuitenkin sitä parempi, mitä aikaisemmin harjoittelu aloitetaan”, Noora Keskievari OneMind Dogsista kertoo.

”Koira kuin koira on täysin mahdollista saada pysymään tyytyväisenä paikallaan omistajan harjatessa sen hampaita”, hän lisää.

Säännöllisesti hammaslääkäriin

Keskievarin mukaan juju on siinä, että koiran käsittelyä harjoitellaan johdonmukaisesti päivittäin. Tällöin siitä on hyötyä myös esimerkiksi eläinlääkärikäynnillä tai koiran terveydellisten ongelmien kotihoidossa.

”Ilman harjoittelua haavan hoito tai tabletin antaminen koiralle voi niin ikään olla haastavaa”, Keskievari toteaa.

FirstVetin mukaan päivittäisen hampaiden harjaamisen lisäksi koira on syytä käyttää säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, aivan kuten ihmisillekin suositellaan. Lemmikkikoirat saattavat elää jopa yli 15-vuotiaaksi, ja pitkä elinikä johtaa myös suun terveyden korostumiseen.