Projekti osoittaa, että kun on kyse seksuaalisesta väkivallasta, ei uhrin vaatteilla ole väliä.

Valokuvaaja Katherine Cambareri on toteuttanut pysäyttävän ja puhuttelevan projektin, joka esittelee vaatteita, jotka eri naisilla on ollut yllään jouduttuaan seksuaalisen väkivallan uhriksi.

Well, what were you wearing? -nimeä kantava projekti osoittaa, ettei vaatteilla ole merkitystä: naiset ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan uhreiksi niin tavallisissa t-paidoissa ja collegehousuissa kuin neuleissa ja farkuissa.

”Nuorena naisena kuulen seksuaalisesta väkivallasta jatkuvasti joko uutisista, sosiaalisesta mediasta tai ihmisten kertomana. Määritelmän mukaan seksuaalista väkivaltaa on mikä tahansa pakotettu seksuaalinen kontakti tai käytös, jota tapahtuu ilman suostumusta. Pääkysymys uhreille on usein se, mitä heillä oli yllään tapahtumahetkellä. Tämä todella vaivaa minua, koska seksuaalinen väkivalta on kontrollin ja vallan teko eikä liity mitenkään henkilön vaatteisiin”, valokuvaaja kirjoittaa sivuillaan projektista.

”Tästä huolimatta uhreja usein syytetään sen harhakäsityksen takia, että he provosoivat hyökkääjiä pukeutumalla paljastavasti. Päätin ikuistaa, miten uhrit olivat pukeutuneet osoittaakseni, ettei ole olemassa vaatetta, joka saa hyökkäyksen tapahtumaan”, Cambareri jatkaa.

”Seksuaalista väkivaltaa ei koskaan tapahdu sen takia, miten ihminen on pukeutunut: ainoa syy, miksi sitä tapahtuu, on se, että henkilö käy käsiksi toiseen ihmiseen”, hän päättää.

The Cut on julkaissut lyhyen videon, jolla Cambarerin ikuistamia vaatteita näytetään ja samalla kerrotaan projektista. Videon mukaan Cambareri julkaisi ideansa projektista Facebookissa ja useat uhrit, jotka halusivat paljastaa traumansa toiveena litistää seksuaaliseen väkivaltaan liittyvät stigmat, ottivat valokuvaajaan yhteyttä.

Cambareri toivoo The Cutin mukaan, että projekti innostaa ihmisiä laittamaan itsensä uhrien kenkiin ja ymmärtämään, että seksuaalista väkivaltaa voi tapahtua kenelle tahansa huolimatta siitä, mitä heillä on yllään.

Voit katsoa The Cutin julkaiseman videon alta ja näet samalla, mitä seksuaalisen väkivallan uhreilla on ollut yllään. Suuremmat valokuvat ja lisätietoa projektista löydät Cambarerin omilta sivuilta täältä.

Photographer Documents the Clothing Women Wore When They Were …Stop asking sexual assault victims, ”What were you wearing?”

Julkaissut The Cut 4. toukokuuta 2016