Ole mukana edistämässä kestävän muodin vallankumousta.

Voidaan yleisesti olettaa, että melkein jokainen meistä omistaa ainakin yhdet farkut elämänsä aikana. Monet pukeutuvat farkkuihin jopa päivittäin ja kysyntä edullisille farkuille onkin suurempaa kuin koskaan aiemmin. ​Mutta mietimmekö koskaan, millaisia seurauksia halpojen farkkujen ostamisella on tai kuinka pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus ympäristöön?

Puuvillateollisuus on yksi maailman suurimmista. Puuvillaa valmistetaan jopa 23 000 metristä tonnia vuosittain. Puuvillapelto vaatii paljon vettä ja huolenpitoa erilaisten torjunta-aineiden ja kemikaalien muodossa, tehden siitä yhden eniten vettä kuluttavan ja maapalloa saastuttavan teollisuuden alan.

Valitettavasti tarina ei pääty vielä tähän. Farkkujen matka raakapuuvillasta valmiiksi tuotteeksi sisältää monta vaihetta, joista useimmat ovat haitallisia ympäristölle. Indigovärjäys ja erilaiset pintakäsittelyt, kuten kivipesu tai farkkuihin tehtävät kulutukset, vaativat kaikki osaltaan myrkyllisten kemikaalien käyttöä. Kaikkein haitallisin on farkkujen vaalennusprosessi, joka vaatii suuren määrän vettä ja on samalla vaarallinen ihmisille, jotka ovat kontaktissa vaalennukseen tarvittavien kemikaalien kanssa.

Kuinka voimme itse myötävaikuttaa muutokseen?

Kuluttajina meillä on vastuu ja oikeus vaatia vaatealan toimijoita kehittämään ja käyttämään uudenlaista teknologiaa tuotantoprosessien parantamiseksi. Kouluttamalla puuvillapeltojen työntekijöitä veden ja torjunta-aineiden liikakäytöstä, sekä tuholaisia paremmin kestävien vaihtoehtoisten siemenlajikkeiden hyödyistä, muutos parempaan suuntaan on mahdollinen. Uudet menetelmät, kuten luonnolliset värjäysaineet tai laserteknologia, ovat hyviä esimerkkejä innovatiivisista tavoista tehdä farkkutuotannosta turvallisempi ja luontoystävällisempi.

ShopAliken infograafi näyttää farkkujen tuotantoprosessin vaihe vaiheelta ja havainnollistaa yrityksessä tehdyn sisäisen tutkimuksen tulokset liittyen farkkujen osto- ja kulutustottumuksiin. Se kertoo myös, kuinka kulutustapojamme muuttamalla voimme vaikuttaa muodin kestävyyteen ja ekologisuuteen.

Tässä muutama esimerkki erilaisista tavoista vaikuttaa:

    • Tarkista materiaalit: suosi luomupuuvillaa, kierrätettäviä tai uusiutuvia luonnonmateriaaleja
    • Rankabrang.org-sivusto tarjoaa listan kestävää muotia suosivista farkkumerkeistä
    • Osta lähellä tuotettuja tuotteita: osta vaatteesi mahdollisimman läheltä kotia, jolloin niiden hiilijalanjälki lyhenee
    • Pese farkkuja niin vähän kuin mahdollista
    • Älä heitä rikkinäisiä farkkuja pois, vaan kierrätä tai lahjoita ne hyväntekeväisyyteen.

Koko infograafin aiheesta löydät täältä.

Yhteistyössä: ShopAlike

farkut