Pukeutumisellakin on väliä menestyksekkään kuntoilun suhteen.

Lököhousut ja puuvillaiset paidat voivat olla mukavia päällä, mutta ne voivat tehdä tuhojaan kehollesi. Oikeanlaiset treenivaatteet sen sijaan haihduttavat hikeä, näyttävät liikkeet selkeästi ja suojelevat herkkää ihoa.

Women’s Healthin mukaan sekä kokeneet että vasta-alkajat sortuvat näihin pukeutusmismokiin, joten ennen kuin solmit lempilenkkarisi kiinni ja vedät suosikkiurheiluliivit yllesi, lue alta, mitä ei koskaan pitäisi laittaa ylleen salille mennessä.

Täysin puuvillaiset vaatteet

Tämä kuitu voi vaikuttaa viileältä ja mukavalta vaihtoehdolta, mutta puuvilla imee kosteutta ja kuivuu hitaasti, joten hikesi pysyy kanssasi. Women’s Healthin mukaan puuvillaiset treenivaatteet voivat painaa sinua alas, ärsyttää ihoa tai aiheuttaa purkautumia ihossa ja aiheuttaa kitkaa ärtymisherkissä alueissa.

Kuluneet jalkineet

Et tee palvelusta jaloillesi, jos vaihdat kenkäsi uusin vasta, kun vanhat kuluvat puhki. Huonontuneet pohjat tai kaarituet voivat estää vankan perustan löytymistä, kun seisot liukkaalla salin lattialla ja ne voivat jopa vahingoittaa niveliä. Newyorkilainen personal trainer Melissa Paris suosittelee vaihtamaan kenkiä käytön mukaan.

”Jos juokset kahdesti viikossa, uusi pari kerran vuodessa on ok. Jos juokset 6-7 kertaa viikossa, kengät olisi syytä vaihtaa joka kolmas kuukausi”, hän neuvoo.

Kengät kannattaa hankkia myös ammattilaisen neuvoin, jotta jalat saavat parhaiten tukevat kengät.

Tukea antamattomat urheiluliivit

Jos olet tietoinen itsestäsi tai olosi on epämukava, et pysty antamaan treenillesi kaikkea itsestäsi. Hyvät urheiluliivit suojelevat rintasi nivelsiteitä ja kudoksia liialliselta venymiseltä tai rasitukselta, joten voit treenata niin täysillä kuin pystyt. Liivejä valitessasi ota huomioon tyypillisen treenisi vaikutustaso ja kroppasi muodot. Vaihda urheiluliivisi uusin myös tarpeeksi usein.

Löysät vaatteet

Löysät vaatteet sopivat paremmin löhöilyyn kuin salille. Women’s Healthin mukaan ne voivat olla myös turvallisuusriski, sillä ne voivat tulla tielle tai jäädä jumiin johonkin. Löysissä vaatteissa on myös hankalampaa nähdä kehon ryhti ja tekemiäsi liikkeitä toisin kuin istuvammissa vaatteissa. Jos et näe liikkeitä kunnolla, kun nostat painoja tai teet jotain asentoa esimerkiksi Pilates-tunnilla, on itsesi loukkaaminen todennäköisempää kuin istuvammat vaatteet yllä.

Voimakkaat hajut, rasvat ja voiteet

Pitäydy deodorantissa ja unohda muut hajusteet. Voimakkaat hajusteiden tuoksut voimistuvat, kun kehosi lämpenee ja alkaa hiota, mikä voi johtaa päänsärkyyn – joko itsellesi tai muulle, lähelläsi treenaavalle. Rasvaiset voiteet ja emulsiot ynnä muut kannattaa jättää myös väliin ennen salille menoa, sillä ne voivat tehdä ihosta liukkaan, mikä vaikeuttaa asentojen tekoa tai otteen pitoa sekä jättävät jäämiä penkkeihin ja kahvoihin.

Lähde: Women’s Health