Juusto ja viini ovat klassikkoyhdistelmä.

Vaikka moni yhdistää viinin ja juuston, ei viini olekaan paras vaihtoehto juomaksi juuston rinnalle. Ruoka- ja juoma-asiantuntija Rachel Safkon mukaan juustoa pitäisi sen sijaan nauttia yhdessä teen kanssa.

Safkon mukaan tee sopii erittäin hyvin juuston syömisen yhteyteen, sillä kuten viinissä, myös teessä on vaihtelevasti tanniineja ja luonnollista adstringaatiota (astrigency).

“Juusto – äärettömässä loistossaan – tarjoaa mukavan tasapainon adstringaatiolle. Juuston rasvainen, kermainen umami, josta monet hullaantuvat, auttaa pehmentämään enemmän adstringentteja sisältävien teiden potkua”, Safko kertoi.

Safkon mukaan tästä syystä teen samppanjana tunnettu First Flush Darjeeling sopii niin hyvin yhteen klassisen iltapäiväteetarjoilun yhteydessä tarjolla olevien brien ja kapeiden kurkkuvoileipien kanssa.

“Se on aika vanhan koulukunnan konsepti. Mikä on uutta ja tekee kaikesta niin kiehtovaa, on tuhannet erilaiset teet ja juustot, joita voit nykyisin kokeilla”, asiantuntija sanoi.

Teen salainen ase

Safkon mukaan muutkin perusperiaatteet viinin ja juuston yhdistämisestä pätevät myös teehen, kuten suolaisen ja makean kontrastit tai samankaltaisten yhdistäminen. Teellä on kuitenkin salainen ase: sen kuumuus, joka tuo esiin juuston piileviä makuja, joita ei aina saa, kun nauttii juustoa kylmän juoman kera.

“Se on kuin kuuma öljy tuo esiin maut yrteistä tai sipuleista”, Safko totesi.

“Sama logiikka pätee yhden alkuperän teehen ja suklaaseen: kuuma tee sulattaa suklaan, tuoden esiin piileviä makuja, kuten savu, hedelmät tai kukat, mitä tuskin olisi havaittavissa ilman teen kuumutta”, hän jatkoi.

Mitä teetä sitten yhdistää minkäkin juuston kanssa? Safkon mukaan teet kannattaa mieltää kategorioina ja vaaleasta tummaan tavalla, joka on samankaltainen kuin viinin kohdalla.

“Voit verrata vaaleampaa valkoista ja vihreää teetä samppanjaan tai Sauvignon blanc -viineihin. Vihreät teet ylipäänsä sopivat hyvin tuoreen vuohenjuuston tai triple-crème-juustojen kanssa. Japanilainen Sencha esimerkiksi sopii hyvin klassisen vuohenjuuston kanssa”, Safko neuvoi.

Kokeile eri yhdistelmiä

Jos valkoiset ja vihreät teet ovat toisessa päässä, ovat toisessa päässä pu’er-teet ja mustat teet.

“Pu’er-teet sopivat yleensä hyvin ikääntyneen goudan kanssa, kuten jotkut viskit”, Safko vinkkasi.

“Savuinen Lapsang Souchong tai samettinen Keemun ovat molemmat dynamiittia sinihomejuustojen kanssa”, hän jatkoi ja sanoi näiden olevan hyviä valintoja kylmiin talvipäiviin.

Jos et kuitenkaan tiedä miten lähteä kokeilemaan juustojen ja erilaisten teitten yhdistämistä, ei Safkon mukaan kannata murehtia. Sen sijaan kannattaa vain kokeilla, mitkä yhdistelmät toimivat itsellesi parhaiten.

Lähde: Metro, Forbes