Tyynyistä jääkaappiin – näin usein sinun pitäisi pestä ja puhdistaa erilaiset kodin tavarat

Puhdas koti on paljon muutakin kuin säännöllistä imurointia ja pölyjen pyyhkimistä.

Siivouspäivän jälkeen on helppoa ajatella, että koti olisi nyt siisti ja putipuhdas, mutta näin ei välttämättä olekaan. The Independent kertoo Good Housekeepingin paljastaneen yllättäviä kodista löytyviä asioita, joita pitäisi pestä ja puhdistaa säännöllisesti, mutta mikä ei läheskään aina tule mieleen.

Makuuhuoneen puolella on tärkeää muistaa, että pelkkä lakanoiden vaihtaminen – mitä pitäisi tehdä viikoittain – ei riitä. Good Housekeeping neuvoo kiinnittämään huomiota etenkin tyynyihin, jotka pitäisi pestä 3-6 kuukauden välein ja vaihtaa uusiin kahden vuoden jälkeen, kun taas patja pitäisi imuroida joka kuukausi ja uusia kymmenen vuoden jälkeen.

Vaatekaapin kohdalla tilanne on The Independentin mukaan selvempi. Alusvaatteet pitäisi pestä päivittäin, kuten on myös sukkahousujen kohdalla, sillä elastaani ja nylon pitävät kosteutta itsessään ja näin bakteerit voivat päästä kasvamaan, jos sukkahousuja ei pese riittävästi.

Pyjamat sen sijaan pitäisi pestä viikoittain. Rintaliivit kaipaavat pesua 3-4 käyttökerran jälkeen ja kun ne alkavat menettää muotonsa, on ne aika nakata menemään ja hankkia uudet tilalle.

The Independentin mukaan yksi yllättävä neuvo liittyy käsilaukkuihin, sillä nekin kaipaavat viikottaista puhdistamista. Laukussa voi olla kuusi kertaa enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä, joten on parasta käsitellä laukku kunnolla antibakteerisilla liinoilla.

Näiden lisäksi myös seuraavat kodista löytyvät tavarat kaipaavat säännöllistä puhdistusta ja pesua:

– Suihkuverho kaipaa pesua kerran kuukaudessa.

– Hammasharjan pidike pitäisi pestä kerran viikossa, kun taas hammasharja pitäisi pestä kuukausittain kiehuvalla vedellä ja uusia kolmen kuukauden välein

– Meikkisuti pitäisi pestä kahdesti viikossa.

– Vessanpöntön istuin on syytä pyyhkiä päivittäin ja pestä kunnolla viikoittain.

– Vedenkeittimestä tai kahvinkeittimestä pitäisi poistaa kalkki kolmen kuukauden välein.

– Jääkaappi on tarpeen siivota perusteellisesti vähintään kahdesti vuodessa.

– Pyykkikone ja astianpesukone kaipaavat puhdistusta kerran kuukaudessa.

– Keittiön uuni pitäisi pestä kuukausittain ja tiskiallas pestä kahdesti viikossa.

– Olohuoneen verhot pitäisi pestä kerran vuodessa, kun taas lamput pitäisi pyyhkiä vuosittain.

– Matot kaipaavat imurointia viikoittain ja kunnon pesua vuosittain, kuten ikkunatkin.

Lähde: The Indpendent, The Sun