Kyse ei ole pelkästään siitä, että näyttäisit hyvältä ja asialliselta haettavana olevaan paikkaan nähden.

Työhaastattelu itsessään aiheuttaa jo perhosia vatsaan, mutta tilanteesta voi tehdä vielä tukalamman, jos joutuu pähkäilemään miten sitä varten pukeutuu. Vaatteet saattavat olla viimeinen asia mielessäsi, mutta Cosmopolitan UK:n mukaan sillä on kuitenkin merkitystä, mitä laitat yllesi.

Viime vuonna CareerBuilderin teettämä tutkimus 2 600:lle työntekijöiden palkkaamisesta vastaaville henkilöille paljasti, että 49 prosentille heistä riittävä syy olla palkkaamatta hakijaa oli hänen epäsovelias pukeutumisensa.

Siksi työhaastatteluun valmistautumisen lisäksi kannattaa käyttää aikaa siihen, että miettii miten pukeutuu ja miltä kokonaisuus vaikuttaa. Cosmopolitan UK:n mukaan tärkeintä on ymmärtää, minkälaiseen työpaikkaan on hakemassa ja valita vaatteet sen mukaan sopivaksi – muista kuitenkin, että on aina parempi olla pukeutunut liian asiallisesti kuin rähjäisesti tai epäsiististi.

Lisäksi vaatteita valitessa kannattaa ottaa huomioon nämä vinkit:

1. Ei häiriötekijöitä

Jos haluat pukeutua lyhyeen hameeseen, laita sellainen yllesi. Mutta jos sinua häiritsee se, miten helma nousee ylös, kun istut, valitse alle polven ulottuva helma. Sama myös pätee hihojen pituuksiin: jos sinulla on tapana kääriä hihoja ja availla niitä takaisin alas, poista mahdollisuus tällaisen tekemiseen työhaastattelun aikana ja laita yllesi yläosa, jossa ei ole niin pitkät hihat. Jos sinulla on tapana hermostuneena pyöritellä hiuksiasi, laita hiuksesi kiinni taakse ja muista ottaa kaikki hiuslenkit pois ranteestasi ennen haastatteluun menoa.

2: Pukeudu mukavasti

Työhaastattelussa kysymyksiin vastaaminen voi olla vielä vaikeampaa, jos vaatteesi saavat ajatuksesi harhailemaan. Hankaavat kengät, ihoosi liian tiukasti painautuvat housut tai kutiseva neule aiheuttavat vain turhaa stressiä. Cosmopolitan UK:n mukaan kannattaakin pukeutua vaatteisiin, joita olet tottunut käyttämään tai valitse vaatteet, jotka muistuttavat niitä, mitä yleensä käytät. Leveälahkeiset housut ovat hyvä valinta talvella ja helppo tapa näyttää asialliselta ilman, että pukeudut vartaloa myötäileviin vaatteisiin. Pitäydy neutraaleissa väreissä, jos tavoittelet bisnesroolia toimistossa ja tuo värejä ja kuvioita mukaan, jos työssä persoonallisuus on tarpeen.

3. Ota iso laukku mukaan

Juuri ennen haastattelua tai matkalla sinne haluat todennäköisesti vielä tehdä viime hetken valmisteluja. Pidä tulostettu CV, mahdolliset työnäytteet, todistukset ynnä muut tarvittavat paperit esimerkiksi kulmanauhakansiossa, jotta ne eivät rypisty ja pakkaa ne tarpeeksi suureen laukkuun, jossa kaikki on siististi ja helposti saatavilla.

4. Turvaudu bleiseriin

Jos et halua ostaa kokonaan uutta asukokonaisuutta työhaastattelua varten, pystyt Cosmopolitan UK:n mukaan todennäköisesti tekemään mistä tahansa omistamista vaatteista asiallisemman ja ammattimaisen näköisen tyylikkäällä bleiserillä. Laadukkaan t-paidan ja housujen yhdistelmänkin ilme muuttuu heti, kun yhdistät niihin bleiserin. Jos haluat olla erilainen, valitse bleiseri jossain värissä neutraalimman sijaan.

5. Muista ulkovaatteet

Hyvän asun valinta työhaastatteluun on oma juttunsa, mutta jos sinulla ei ole oikeat ulkovaatteet, on muuhun asuun panostaminen saattanut olla turhaa. Trenssitakki on aina helppo valinta, mikä näyttää hyvältä niin housujen kuin hameen tai mekon kanssa. Jos pukeudut haastatteluun muuten neutraaleissa väreissä, voit käyttää takkiasi tuomaan tyyliisi eloa ja persoonallisuutta.

Lähde: Cosmopolitan UK