Jokainen siskoja omaava sen tietää, miten yhtenä hetkenä sisko voi olla kuin paras ystävä ja toisena niin raivostuttavan rasittava, että meinaa menettää hermonsa.

Siskoilta voi kuitenkin oppia paljon niin maailmasta kuin itsestään ja tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että siskojen kanssa kasvamisella on monia hyötyjä.

”He auttavat sinua kehittämään sosiaalisia taitoja, kuten kommunikointia, kompromissien tekoja ja neuvottelua”, sisarussuhteista tutkimusta tehnyt Brigham Youngin yliopiston professori Alex Jensen kertoi Motherly-sivustolle.

”Jopa sisarusten konfliktit, jos se on pientä, voivat edistää tervettä kehitystä”, hän lisäsi.

Tutkimukset ovat löytäneet muun muassa seuraavia hyviä syitä siihen, miksi siskot ovat mahtavia.

Boostia mielenterveydelle

Vuonna 2010 Journal of Family Psychologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että sisko voi tehostaa mielenterveyttä ja itsetuntoa. Erityisesti Brigham Youngin yliopiston tutkijat selvittivät, että siskot auttavat suojelemaan sisaruksiaan tuntemasta oloaan yksinäiseksi, ei-rakastetuksi, syylliseksi, vaivautuneeksi ja pelokkaaksi.

”Se mitä tiedämme viittaisi siihen, että siskoilla on rooli positiivisen mielenterveyden edistämisessä ja myöhemmin elämässä he usein panostavat enemmän siihen, että perhe pitää yhteyttä vanhempien kuoleman jälkeen”, Jensen sanoi.

Myötätuntoa

Samainen tutkimus kuin yllä osoitti, että sisko voi auttaa olemaan kiltimpi ja anteliaampi. Se johtuu siitä, että siskot edistävät positiivisia sosiaalisia tapoja, kuten myötätuntoa ja epäitsekkyyttä, kun he osoittavat rakkautta ja hellyyttä. Näiden vaikutusten vahvuus ei toistu edes rakastavissa suhteissa vanhempiin.

”Vaikka olisi hieman riitelyä, kunhan on hellyyttä, positiivisuus voittaa”, tutkimusta johtanut Laura Padilla-Walker kertoi.

”Jos sisarukset riitelevät, heidän täytyy säädellä tunteitaan. Se on tärkeä taito oppia myöhempää elämää ajatellen”, hän jatkoi.

Ihmissuhdetaidot parantuvat

Motherlyn mukaan sisko voi opettaa paljon konfliktien ratkaisemisesta, empatiasta ja siitä, miten hoivata muita. The Sibling Effect -teoksen kirjoittaneen Jeffrey Klugerin mukaan olemalla vuorovaikutuksessa riidanhaluisen tai fyysisesti pelottavan vanhemman siskon kanssa voi oppia miten käsitellä vaikeita kiistoja tai kuinka helpottaa pahentuvia tilanteita. Klugerin mukaan toisaalta nuorempi sisarus, joka on epävarma tai kaipaa opastusta, voi auttaa sinua tulemaan hoivaavammaksi ja empaattisemmaksi.

Kommunikaatiotaidot parantuvat

Tutkimus on selvittänyt, että siskojen kanssa kasvaneet pojat ovat parempia kommunikoimaan naisten kanssa kuin he, jotka olivat ainoita lapsia tai joilla oli vain veljiä (ja tämä pätee myös päinvastoin).

”Osa tutkimuksista osoittaa, että sisarus, joka on eri sukupuolta kuin itse olet, voi olla todellinen hyöty nuorena”, Jensen kertoi Motherlylle.

”Monet noista sisaruspareista lähentyvät teini-ikäisenä, koska he ovat toisilleen hyvä tiedonlähde vastakkaisen sukupuolen suhteen”, hän lisäsi.

Oppia itsenäisyydestä ja kunnianhimosta

Brittipsykologien vuonna 2009 tekemä kysely paljasti, että vähintään yhden siskon kanssa kasvaneet olivat päättäväisempiä ja itsenäisempiä kuin he, jotka kasvoivat vain veljien kanssa.

”Kyse on siitä luontaisesta halusta pärjätä paremmin joka kerta, pyrkiä kohti tavoitteita. Vaikuttaa todella siltä, että tyttöjen määrässä perheessä on jotain, joka johtaa enemmän rohkaisuun saavuttaa ja olla itsenäinen”, tutkimuksen tekoon osallistunut Tony Cassidy Ulsterin yliopistosta kommentoi.

Oppia tasapainon saavuttamisesta

Samainen yllä mainittu kysely, johon osallistui 571 osallistujaa, jotka olivat 17-25-vuotiaita, selvitti siskojen voivan auttaa sisaruksiaan saavuttamaan sisäisen rauhan. Erityisesti ne ihmiset, joilla oli vähintään yksi sisko, pärjäsivät paremmin ongelmien kanssa elämässään ja kokivat vähemmän stressiä. Vuorostaan he olivat onnellisempia ja optimistisempia kuin vastineensa.

Miksi juuri siskoista on apua tasapainon saavuttamisessa eikä veljistä? Cassidyn mukaan kyse on emotionaalisesta ilmaisusta. Naiset avaavat kommunikaation kanavia ja tilanteesta tulee ilmeikkäämpi, mikä on positiivista.

”Tunneilmaisu on olennaista hyvän psykologisen terveyden kannalta ja siskot edistävät tätä perheissä”, Cassidy totesi.

Oletko sinä huomannut siskojen vaikuttaneen sinuun? Kerro huomioistasi kommenteissa!

Lähde: Motherly