Vaikka biologinen kello tikittäisi kovasti, on raskauksien välillä parempi odottaa kuin kiirehtiä.

Yli 35-vuotiaita naisia kannustetaan odottamaan vuosi raskauksien välillä. Tutkimuksen mukaan vähentääkseen komplikaatioista johtuvan kuoleman riskiä, on 12-18 kuukautta ihanteellisin aika, mikä odottaa synnytyksen ja uudelleen raskaaksi tulemisen välillä, uutisoi Metro.

Kanadalaiset ja amerikkalaiset tutkijat perehtyivät 148 544 raskauteen ja niiden välissä kuluneeseen aikaan Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa. Tutkimuksessa selvisi, että yli 35-vuotiaiden naisten keskuudessa kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen uudelleen raskaaksi tulleilla oli 1,2 prosentin riski (12 tapausta per 1 000 raskautta) kuolemaan tai muihin vakaviin ongelmiin.

Odottamalla 18 kuukautta raskauksien väissä tämä riski kuitenkin laski 0,5 prosenttiin (5 tapausta per 1 000 raskautta).

”Lyhyt raskauksien väli voi heijastaa ei-suunniteltuja raskauksia, etenkin nuorten naisten keskuudessa”, bostonilaisen Harvard T.H Chan School of Public Healthin professori Sonia Hernandez-Diaz kommentoi.

”Johtuivatpa kohonneet riskit sitten siitä, ettei keholla ollut aikaa toipua, jos raskaaksi tulee liian pian uudelleen synnytyksen jälkeen tai ei-suunniteltuihin raskauksiin liittyvistä tekijöistä, kuten riittämätön neuvolatoiminta, saattaa suositus olla sama: parantaa synnytyksen jälkeisen ehkäisyn saatavuutta tai pidättäytyä suojaamattoman seksin harrastamisesta miehen kanssa synnytyksen jälkeen”, hän lisäsi.

Tutkijoiden mukaan myös ennenaikaiseen syntymään (synnytys ennen 37 viikkoa) vaikuttaa raskauksien välissä kulunut aika. Metro kertoo, että vanhempien naisten kohdalla spontaaninen ennenaikaisen synnytyksen riski oli noin 6 prosenttia (60 tapausta per 1 000 raskautta) kuuden kuukauden välillä, mutta se laski 3,4 prosenttiin, jos odotti synnytyksen jälkeen 18 kuukautta ennen uutta raskautta.

”Vanhemmilla äideillä on ensimmäistä kertaa mainiot todisteet ohjaamassa raskauksien välissä kuluvaa aikaa”, Brittiläisen Kolumbian yliopiston professori Wendy Norman sanoi.

”Tämän optimaalin yhden vuoden välin saavuttaminen pitäisi olla mahdollista monille naisille ja on selvästi hyödyllistä komplikaatioiden riskin vähentämiseksi”, hän jatkoi.

Lähde: Metro