Välimeren ruokavalion terveyshyödyt ovat tutkimuksen myötä kasvaneet jälleen yhdellä.

Välimeren ruokavaliolla, johon kuuluu paljon kalaa, oliiviöljyä, kasviksia ja vähän lihaa ja maitotuotteita, on tutkimusten mukaan useita terveyshyötyjä ja nyt niiden joukkoon voi olla mahdollista lisä rintasyöpäriskin aleneminen.

Espanjalaistutkimuksen mukaan naiset, jotka noudattivat paljon ekstra-neitsytoliiviöljyä sisältävää versiota Välimeren ruokavaliosta sairastuivat rintasyöpään 68 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, joita oli kehotettu vain vähentämään rasvan määrää ruokavaliossaan.

Tutkimusta varten vaihdevuodet jo ohittaneita naisia pyydettiin noudattamaan yhtä kolmesta ruokavaliosta:

1. Välimeren ruokavalio, jossa ekstra-neitsytoliiviöljyn osuus päivittäisistä kaloreista oli 15 prosenttia

2. Välimeren ruokavalio, jossa pähkinöitä syötiin runsaasti

3. Kontrolliruokavalio, jossa neuvottiin vähentämään rasvan määrää.

Noin viiden vuoden jälkeen 35 tutkimukseen osallistuneista naisista oli sairastunut rintasyöpään. Tutkimukseen osallistui yli 4 100 naista.

Ensimmäistä ruokavaliotyyppiä noudattaneet naiset sairastuivat rintasyöpään epätodennäköisimmin, kertoo LiveScience. Runsaasti pähkinöitä sisältänyttä ruokavaliota noudattaneilla naisilla oli myös hieman alhaisempi riski, mutta se ei ollut tutkijoiden mukaan tilastollisesti merkittävä ja kyse saattoi olla sattumastakin.

Tutkimuksen tekoon osallistuneen tohtori Miguel Martinez-Gonzalezin mukaan mitä suurempi prosenttiosuus naisten ruokavalioissa tuli ekstra-neitsytoliiviöljystä, sitä alhaisempi heidän rintasyöpäriskinsä oli.

”Ekstra-neitsytoliiviöljyn osuuden kaloreista kasvaessa viidellä prosentilla, laski riski 28 prosentilla jokaista viiden prosentin lisäosuutta kohtaan”, Martinez-Gonzalez kertoi LiveSciencelle.

Hänen mukaansa tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, johtuiko alhaisempi riski ekstra-neitsytoliiviöljystä itsestään vai oliko se vaikutusta öljystä yhdessä Välimeren ruokavalion kanssa.

Tutkimuksella on rajoitteensa, kuten pieni määrä syöpätapauksia sekä osallistujien samankaltainen tausta. Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -journalissa ja sen varapäätoimittaja, tohtori Mitchell Katz kertoi LiveSciencelle seuraavien askelten olevan suurempien tutkimusten teko aiheesta paikoissa, missä Välimeren ruokavalio ei ole niin yleinen.

Hän kuitenkin rohkaisi naisia kokeilemaan ruokavaliota.

”Vaikka yksikään ruokavalio ei ole täydellinen, runsaasi oliiviöljyä sisältävä Välimeren ruokavalio on todennäköisesti hyvästä terveydellesi”, Katz sanoi.

Tutkimusta tehnyt Martinez-Gonzalez on Katzin kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaan naisia olisi kannustettava syömään enemmän ekstra-neitsytoliiviöljyä, tuoreista vihanneksista tehtyjä salaatteja ja jälkiruoaksi hedelmä sekä vähentää punaisen lihan ja käsitellyn lihan, makeiden jälkiruokein, limsojen ja pikaruokien syöntiä.

Lähde: LiveScience


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

Kommenttia