Tutkimus tunnisti 55 sairautta, jotka ovat kytköksissä syntymäkuukauteen.

Syntymäpäiväsi voi olla tärkeämpi kuin osasit kuvitella. TIME-lehden mukaan Columbian yliopiston tutkijat tunnistivat algoritmin avulla merkittäviä kytköksiä 55 sairauden (muun muassa ADHD:n, astman ja sydämen sairauksien) ja henkilön syntymäkuukauden väliltä.

Journal of American Medical Informatics Associationin julkaiseman tutkimuksen mukaan toukokuussa syntyneillä on alhaisin yleinen sairauksien riski, kun taas lokakuussa syntyneillä se on korkein. Aiemmat tutkimukset ovat TIME:n mukaan tutkineet syntymäkuukauden ja sairausriskien yhteyttä, mutta tämä tutkimus vahvisti 39 kytköstä sekä löysi 16 uutta.

Tutkijat perehtyivät yli 1 600 sairauteen ja 1,7 miljoonaan potilaaseen, joita on hoidettu New Yorkissa vuosien 1985 ja 2013 välillä, tunnistaakseen kuukaudet, jotka ovat eniten kytköksissä astmaan (lokakuun ja heinäkuun lapset), ADHD:hen (marraskuun lapset, vastaa ruotsalaistatutkimusta) ja yhdeksään erilaiseen sydänsairauteen.

”On tärkeää olla ahdistumatta liikaa tutkimuksen tuloksista, koska vaikka löysimme merkittäviä kytköksiä, ei yleinen sairausriksi ole niin suuri”, tutkimuksessa mukana ollut Nicholas Tatonetti sanoi.

”Syntymäkuukauteen liittyvä riski on suhteellisen pieni verrattuna vaikuttavampiin vaihtuviin tekijöihin, kuten ruokavalioon ja liikuntaan”, hän jatkoi.

TIME:n mukaan tutkijoilla on aikomus toistaa tutkimus myös muissa paikoissa, jotta he voivat paremmin tunnistaa erilaiset ympäristötekijät, jotka voivat vaikuttaa eroavaisuuksiin.

Lähde: TIME