Sottaisessa ympäristössä luovuus voi kukkia eri tavoin.

Vanhempien luona vielä asuessa varmasti jokainen on joskus kuullut pyynnön – tai käskyn – siivota huoneensa. Ajan myötä vanhempien itsepintaisesta muistutuksesta on tullut nalkuttava sisäinen ääni, joka komentaa siistimään työpisteen, koska sitten saisi enemmän aikaiseksi.

Mutta entä jos tämä ajatus siistin työpisteen eduista onkin väärä? Minnesotan yliopistossa psykologina toimiva Kathleen Vohs julkaisi tutkimuksen, jossa hän kertoo sottaisen työympäristön olevan kytköksissä korkeampiin luovuuden tasoihin ja mielenkiintoisiin ideoihin.

Tutkimuksessa Vohs testasi erilaisten työympäristöjen vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen. Osana tutkimusta osallistujia pyydettiin keksimään erilaisia tarkotuksia pöytätennispalloille.

Puolueettomat tuomarit antoivat pisteet ideoille ja sotkuisissa ympäristöissä olleet keksivät heidän mielestään mielenkiintoisemmat ja luovemmat ideat. Sotkuisten huoneiden osallistujat valitsivat myös todennäköisemmin uuden tuotteen kuin vanhan, tutun tuotteen.

”Sekaiset ympäristöt vaikuttavat inspiroivan perinteiden rikkomista, mikä voi tuottaa tuoreita näkemyksiä”, Vohs sanoi raportissa.

”Järjestyksessä olevat ympäristöt vastaavasti rohkaisevat yleisiä tapoja ja pelaamaan varman päälle”, hän jatkoi.

Tutkimusta testattiin kuudessa erilaisessa paikassa, mutta Vohs sai selville, ettei huoneen tyypillä, missä osallistujat työskentelivät, ollut väliä – ympäristön piti vain olla hoitamaton, jotta käytöksessä tapahtui eroavaisuuksia.

Seuraavan kerran siis suunnatessasi kotitoimistoosi tai askarteluhuoneeseen, voi olla hyvä idea jättää kirjat tai tarvikkeet laittamatta paikoilleen, koska eihän sitä koskaan tiedä, milloin sottainen tila inspiroi sinua johonkin tavallisesta poikkeavaan.

Lähde: Country Living