Tutkijat eivät osanneet selittää syytä sille, miksi uusperheissä kasvaneet lapset ovat aggressiivisempia.

Tutkimuksen mukaan lapset, jotka usein ovat fyysisesti aggressiivisia, emotionaalisia ja huolimattomia toisten omaisuutta kohtaan, ovat todennäköisesti kasvaneet uusperheessä sisko- ja/tai velipuolien kanssa.

Demography-journalissa julkaistua tutkimusta varten Michiganin ja Colorado-Boulderin yliopistojen sosiologit perehtyivät noin 6 500 amerikkalaisen lapsen ja perheen tietohin ja löysivät taustalla olevan trendin; uusperheissä kasvaneet lapset olivat 10 prosenttia aggressiivisempia kuin ilman sisko- tai velipuolia kasvaneet lapset.

Quartzin mukaan löydökset pohjautuvat tutkimukseen osallistuneiden lapsen jokaisen ensisijaisen vanhemman antamiin raportteihin siitä, kuinka lapsi osoitti aggressiivista käytöstä 5 vuoden iässä.

Vaikka tutkijat löysivät yhteyden sisarussuhteiden ja aggressiivisuuden väliltä, eivät he osaa selittää yhteydelle syytä. Ei ole niin, että perinteisemmissä perhesuhteissa kasvaneet lapset olisivat luonnostaan vakaampia kuin uusperheiden lapset.

”Uusperheiden lapsilla voi vain olla paljon enemmän käsiteltävää”, tutkimusta johtanut Paula Fomby pohti.

Quartzin mukaan esimerkiksi uuden sisaruksen tulo voi usein johtaa aineellisten ja emotionaalisten voimavarojen epätasaiseen jakautumiseen perheen lasten keskuudessa. Ja vanhemman puuttumisella (kaikissa komplekseissa sisarussuhteissa ainakin yhden lapsen biologinen vanhempi puuttuu) on myös vaikutuksensa.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Quartz