Mieltymykset viehättävän ulkonäön suhteen eroavat ja tutkijat löysivät sille syyn.

Kauneus on katsojan silmissä on yleinen sanonta ja se on myös totta; yhden mielestä Ryan Gosling on maailman komein mies, toisen mielestä titteli kuuluu Tom Hardylle. Harvardin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miksi mieltymykset eroavat.

Tutkimuksen päätelmä on, että henkilökohtaiset kokemukset ja historia ovat vastuussa erilaisista mielitymyksistä siinä, minkä kukin kokee viehättäväksi, kertoo Marie Claire -lehti.

Tutkimukseen osallistui 547 paria identtisia kaksosia (identtinen dna) ja 214 paria erimunaisia kaksosia. Tutkijat pyysivät kaksosia arvioimaan 98 miehen ja 102 naisen kasvot.

Tutkimuksen oletuksena oli, että identtisillä kaksosilla olisi identtiset mieltymykset arvioitavien henkilöiden viehättävyyden suhteen ja erimunaisialla mieltymykset vaihtelesivat enemmän. Marie Clairen mukaan tulokset kuitenkin osoittivat, että eniten painoarvoa mieltymyksiin oli henkilön omalla ympäristöllä.

Vaikka suurin osa osallistujista oli samaa mieltä universaaleista kauneuden piirteistä, kuten kasvojen symmetriasta ja puhtaasta ihosta, tutkimuksessa löytyi häkellyttävästi todisteita siitä, että ihmisillä on myös oma koodijoukkonsa, jotka voivat olla peräisin sosiaalisista kanssakäymisistä tai jopa ex-kumppanin kasvot.

Marie Clairen mukaan todisteet ovat numeroissa, sillä suurin osa ihmisistä on samaa mieltä viehttävyydestä vain noin 50 prosenttia kerroista ja henkilöiden oma ympäristö vastasi 78 prosentista eroavaisuuksista siinä, millaiseksi he kauneuden mieltävät.

Eli seuraavan kerran, kun ystäviesi kanssa väittelette, kuka on kuumin miesjulkkis, tyytykää olemaan eri mieltä ja laittakaa se tieteen ja tutkimusten piikkiin.

Lähde: Marie Claire