Tutkimuksen mukaan kaksikielisyys vaikuttaa aivojen toimintaan suotuisasti

Puhutko kahta kieltä? Jos puhut, saattavat aivosi pysyä terveempänä kuin jos osaisit puhua vain omaa äidinkieltäsi.

Tästä tutkijoiden päätelmästä kerrotaan Unilad -sivustolla, joten on ehkä aika kaivaa ne kouluaikaiset espanjakieliset kirjat esiin. Mutta meistä suomalaisistahan aika moni puhuu hyvin myös englantia ja moni ruotsia, joten ovatko aivomme hyvässä kunnossa?

Kahta kieltä puhuminen auttaa aivojen ikääntymisprosessissa. Tutkimuksessa todettiin, että ikääntyneillä ihmisillä, jotka puhuivat kahta kieltä, kehittyi Alzheimerin tauti 4–5 vuotta myöhemmin kuin yksikielisillä ihmisillä. Tässä mukana oleva tutkija selittää tämän myös siten, että mitä enemmän tätä toista kieltä käyttää, sitä paremmin aivot toimivat.

Alzheimerin taudille ei ole kuitenkaan edelleenkään löytynyt parannuskeinoa, eikä sitäkään tiedetä, että miten sen syntymisen voisi estää. Kaksikielisyyden ei siksi voi todeta olevan keinona sen estämiselle. Mutta se voi auttaa aivoja toimimaan normaalisti, vaikka tämä tauti olisi jo iskenyt. Sen kerrotaan olevan vähän sama asia, kuin loukkaantunut urheilija, joka pääsee ylittämään maalilinjan loukkaantumisesta huolimatta.

Tutkijan mukaan vaikutus näkyy sitä paremmin, mitä aiemmin toista kieltä on alkanut puhumaan. Kaksikielisyys ei näytä hyvältä vain paperilla, vaan sillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Nyt opiskelemaan toista kieltä, jos osaat puhua vain äidinkieltäsi. Se nimittäin tekee aivoillesi hyvää. Olisi mielenkiintoista tietää, että onko sillä mitään vaikutusta, jos puhuukin useampaa kuin kahta kieltä.

Lähde: Unilad


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.