Poissa silmistä, poissa mielestä – ja tutkimuksen mukaan myös poissa suusta.

New Yorkissa sijaitseva St. Bonaventuren yliopisto teki tutkimuksen, jonka mukaan mitä kauempana ruokasi on, sitä epätodennäköisemmin syöt sitä – huolimatta siitä, kuinka paljon sen mausta pidät. Yliopiston tutkimus julkaistiin Appetite-lehdessä.

Tutkijat keräsivät yhteen huoneeseen 56 osallistujaa ja jakoivat heidät kahteen ryhmään. Ryhmien eteen laitettiin omenoiden siivuja ja popcornia niin, että toisella ryhmällä omenat olivat käden ulottuvilla ja popcornit kauempana, joten heidän täytyi nousta ylös ja kävellä hakemaan niitä, ja toisella ryhmällä päinvastoin.

Tutkimuksen lopussa selvisi, että he, joiden olisi täytynyt nousta ylös ja kävellä saadakseen popcorneja, tyytyivät kuitenkin keskimäärin enemmän syömään edessään olevia omenan siivuja, vaikka kertoivatkin pitävänsä enemmän popcornista. Lopputuloksena ihmiset söivät siis vähemmän kaloreita, kun popcornit oli asetettu kauemmaks.

Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat luonnostaan laiskoja. Tutkijoiden mukaan vaikka ihmiset pitäisivät enemmän herkuista ja roskaruoasta, hakevat he sitä epätodennäköisemmin, jos se on kauempana ja vaatii esimerkiksi sohvalta nousemista.

Tutkimuksen tuloksesta kannattaa siis ottaa opikseen ja pitää lähellä terveellisiä herkkuja. Siten naposteluhimon iskiessä tyydyt todennäköisemmin syömään vaikkapa juuri omenoiden siivuja lempisarjaasi katsoessa, kuin että kävelisit kaapille hakemaan sen kätköistä jotain kaloripitoisempaa naposteltavaa.

Lähde: Women’s Health