Kun maha tuntuu turvonneelta, ja vaatteetkin tuntuvat kiristävän mahan kohdalta, on olo aika tukala.

Et varmasti halua enää ikinä joutua samaan tilanteeseen, vaikka edelliselläkin kerralla ajattelit juuri niin. Nyt on aika toimia ja estää turvotuksen syntyminen.

Aiemmin on jo uutisoitu muutamasta keinosta, joista turvotuksessa voi olla apua. Ne liittyivät vinkkeihin mitä kannattaa syödä, jotta syömisen jälkeen ei turvottaisi. Näistäkin Healthista -sivuston vinkeistä osa liittyy ravintoon, jota kannattaa ja jota ei kannata syödä. Hyvä vinkki on heti se, että ruokaa ei kannata ahmia liian nopeasti.

Näitä ruoka-aineita kannattaa välttää, koska ne turvottavat

Yksi hyvä keino on miettiä jo etukäteen, että mitkä ruoka-aineet turvottavat mahaasi helposti. Sellaisia yleisiä ovat esimerkiksi rasvaiset ruuat tai hiilihapolliset juomat.

1. Juomista erityisesti alkoholi ei tee suolistolle hyvää. Se aiheuttaa suolistoon tulehduksia ja se voi turvottaa oikein kunnolla sekä kerryttää kehoon nestettä. Alkoholi lisää naisilla estrogeenin tuotantoa, joka lihottaa, joten turvotus voi lisääntyä myös painon nousun myötä.  

2. Siirtyminen gluteenittomaan ruokavalioon voi myös vähentää turvotusta. Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteeniksi kutsuttua proteiinia, joka voi joillekin ihmisille aiheuttaa turvotusta, kaasua mahaan, vatsakipuja ja jopa ripulia. Jos et halua luopua esimerkiksi vehnästä kokonaan, kokeile olla jokin päivä ilman sitä, ja tiedät, onko se ollut turvotuksen syynä.

3. Sokeria voi tulla syötyä huomaamatta, koska sitä on lisätty aika moneen asiaan myös ns. piilosokerina. Sen vähentäminen ruokavaliosta voisi olla viisasta. Se nimittäin voi johtaa suolistossamme olevien hyödyllisten bakteerien ja epäedullisten bakteerien epätasapainoon, joka aiheuttaa turvotusta ja kaasun kerääntymistä mahaan.

Myös keinotekoiset makeutusaineet turvottavat. Esimerkiksi sorbitoli voi aiheuttaa vatsaoireita ja ripulia. Samoin voivat tehdä maltitoli, fruktoosi ja ksylitoli, jonka liikakäyttö saa mahan helposti kuralle ja täyteen kaasua.

4. Turvotuksen syynä voivat olla myös maitotuotteet, koska niissä oleva laktoosi voi sulaa mahassa huonosti, jolloin mahaan kertyy ilmaa ja se tulee kipeäksi. Noin 75 prosenttia maailman väestöstä ei pysty hajottamaan laktoosia. Siksi kannattaa kokeilla laktoosittomia tuotteita tai korvata maitotuotteet jollakin muulla samankaltaisella tuotteella. Kahvimaidon voi esimerkiksi vaihtaa kauramaitoon.

5. Jalostetut elintarvikkeet ovat usein herkullisia, mutta ne turvottavat. Sellaisia ovat mm. munkit, hiilihapotetut juomat ja karkit. Ne kannattaa vaihtaa luonnonmukaisiin tuotteisiin kuten kalaan, kananmuniin, täysjyvätuotteisiin, pähkinöihin ja vihanneksiin.

Muita tapoja vähentää mahaan kerääntyvää turvotusta

Ruokavalion muuttamisen lisäksi voit vähentää turvotusta muillakin tavoilla. Stressi voi olla yksi turvotuksen syy, koska se hidastaa suoliston toimintaa, joka pahentaa turvotusta. Stressiä pidetään myös yhtenä syynä ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS). Mielellä voi olla täten suora yhteys suolen hyvinvointiin.

Ruoansulatusentsyymit ovat kehon tuottamia aineita, jotka auttavat sulattamaan ja hajottamaan syömiämme elintarvikkeita. Jos keholla on vaikeuksia tuottaa näitä aineita, näkyy se esimerkiksi turvotuksena.

Ruuansulatusentsyymeitä löytyy syljestä ja niiden tuotantoa esiintyy myös haimassa ja ohutsuolessa. Mutta niitä voi saada myös ravinnon mukana, josta voi olla paljon apua ruuansulamisen nopeuttamisessa. Niitä löytyy paljon monista hedelmistä, joita ovat esimerkiksi kiivi, papaija, ananas, banaani, avokado, mango ja ananas. Muita elintarvikkeita, joissa on paljon ruuansulamiseen tarvittavia entsyymejä, ovat mm. omenaviinietikka, hapankaali, kimchi, miso, kefiiri, jogurtti ja hunaja.

Kannattaa kokeilla myös probiootteja, jotka ovat eläviä mikro-organismeja, jotka sisältävät ns. hyviä bakteereja. Sitä löytyy monista elintarvikkeista, mutta myös erillisenä lisäravinteena. Ne auttavat ruoansulatuskanavaa palauttamaan suolistossa olevien bakteerien luonnollisen tasapainon. Epätasapaino aiheutuu yleensä siitä, kun huonoja bakteereita on liikaa verrattuna hyvien bakteerien määrään, joka tuntuu esimerkiksi turvotuksena. Probiootit auttavat myös ruoan imeytymisessä.

Käytä näitä ohjeita apuna ja pääset aika varmasti eroon turvotuksesta.

Lähde: Healthista