Hammaslääkäri kertoo pahimmasta yhdistelmästä, jota sisältävät juomat voi suosiolla jättää kaupan hyllylle.

Kauppojen hyllyille on viime vuosina ilmestynyt erilaisia makuvesiä sekä terveysjuomia, joista moni on saanut kuvan terveellisenä vaihtoehtona. Hampaille ne voivat kuitenkin olla erittäin haitallisia.

Monet makuvedet sisältävät sitruunahappoa, joka yhdistettynä hiilihappoon kuluttaa hammaskiillettä. Tätä kutsutaan eroosioksi, josta voi seurata vihlontaa, purennan muutoksia sekä reikiintymistä.

Kun kiille kuluu puhki, hampaat alkavat myös kulua tavallista nopeammin. Pahimmassa tapauksessa kiilteen katoaminen altistaa hampaat niin voimakkaalle kulumiselle, että tilanteen voi korjata ainoastaan rakentamalla uudet hammaskruunut.

”Omassa työssäni olen kohdannut jopa nuoria ihmisiä, joilla ei ole hampaista jäljellä kuin pelkät nysät. Pieniä vaurioita voimme korjata paikka-aineella, mutta nysähampaisiin on pakko rakentaa kruunut. Se on iso prosessi”, kertoo Oral Hammaslääkärien lääketieteellinen päällikkö ja erikoishammaslääkäri Erika Laukkanen.

Kiille ei kasva takaisin

Makuvesien, urheilujuomien ja muiden makeiden ja happojuomien välttäminen on vain yksi osa hammaskiilteen ylläpidossa. Jokainen voi parantaa omaa tilannettaan käyttämällä fluorihammastahnaa ja huolehtimalla riittävästä kalsiumin saannista.

”Kiille ei kasva takaisin. Kun se on mennyttä, se on mennyttä”, Laukkanen sanoo.

”Siinä vaiheessa, kun itse havaitsee, että etuhampaiden kiilto alkaa häviämään, ollaan jo liian pitkällä. Hammaslääkäri huomaa pienemmätkin vauriot kiilteessä jo aiemmin, joten siksi suosittelen säännöllisiä käyntejä lääkärillä”, hän lisää.

Laukkanen muistuttaa, että urheillessa tai dieetillä ollessa suu on kuivempi ja siellä on tavallista vähemmän sylkeä. Kuntoilijoiden ja laihduttajien hampaat altistuvatkin happojuomille entistä herkemmin ja Laukkasen mukaan kiille on vaarassa.

Sokeri ja sitruunahappo pahin yhdistelmä

Laukkanen huomauttaa, että makuvesien, urheilujuomien ja muiden viime vuosina suosituksi nousseiden tuotteiden mainonta voi olla harhaanjohtavaa, koska niistä annetaan kuva terveellisinä vaihtoehtoina.

”Trendijuomien markkinointi keskittyy vitamiineihin tai ihon heleytymiseen. Siksi moni luulee, että näitä juomia voi huoletta lipitellä vaikka koko päivän. Kuluttajan on todella vaikea päästä jyvälle juomien vaikutuksesta suunterveyteen: pitäisi tiirata etiketti tarkkaan ja tutkia, sisältääkö tuote esimerkiksi sitruuna- tai omenahappoa”, hän sanoo.

Laukkasen mukaan pelkkä hiilihappo itsessään ei ole hampaille vaarallista, ja pelkästään hiilihappoa sekä makuaromia sisältäviä makuvesiä voi nauttia kohtuudella, mutta ei kuitenkaan päivittäin. Jos juoma sisältää hiilihapon lisäksi sitruunahappoa, sokeria tai makeutusaineita, tuhoaa se kiillettä.

”Pahin yhdistelmä on sokeri ja sitruunahappo. Sellaiset juomat voi suosiolla jättää kaupan hyllylle”, erikoishammaslääkäri toteaa.

Janojuomien hyvät, pahat ja rumat

Laukkanen listasi erilaisia juomia sen mukaan, minkälaisia riskejä ne aiheuttavat hampaan pintaa suojaavalle kiilteelle.

Säännöllisessä käytössä turvallisia ovat:

  • Hanavesi
  • Maustamaton kivennäisvesi (pelkästään vettä, hiilihappoa ja mineraaleja)
  • Itse kotona hiilihapotettu kuplavesi
  • Maito

Kohtuudella voi nauttia:

  • Kahvi (ilman sokeria)
  • Tee (ilman sokeria)
  • Olut

Näitä kannattaa välttää, sillä ne ovat kiillesyöppöjä:

  • Makuvedet (jos sisältävät muutakin kuin hiilihappoa ja aromeja)
  • Limsat, myös light-versiot
  • Urheilujuomat
  • Energiajuomat
  • Mehut ja jääteet
  • Siideri
  • Viini