Torstaina elokuun 26. päivä juhlitaan Itämeripäivää.

John Nurmisen Säätiön vuonna 2019 käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.

Juhlapäivän viettoon osallistuu 16 kaupunkia Suomessa, minkä lisäksi tapahtumia järjestetään myös Latviassa, Liettuassa, Ruotsissa, Virossa sekä Venäjällä. Päivän ohjelmatarjontaan lukeutuu muun muassa konsertteja, näyttelyitä, työpajoja, luentoja, elokuvia, teatteriesityksiä, liikuntaa ja rantojen siivoustalkoita.

Itämeripäivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Kesäisen juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

”Itämeripäivän ohjelmaa on rakentanut yli 200 tahoa kulttuuritoimijoista ja kaupungeista ravintoloihin ja yrityksiin. Tämä on upea joukkoponnistus koronan keskellä! Yhteisenä tavoitteenamme onkin toteuttaa tekoja ja tapahtumia, joilla ihmisten päät saadaan kääntymään kohti Itämerta”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

Arrakoski-Engardt painottaa, että päivän henkeen kuuluvat myös erilaiset Itämeri-teot, joita voi toteuttaa koronaturvallisesti yksin tai pienen lähipiirin kesken. Itämeripäivän ohjelmaan sisältyy lisäksi erilaisia virtuaalitapahtumia.

Juhlapäivänä syödään kalaa

Yksi Itämeripäivän pääteemoista on ruoka. Kotimaisella kestävästi kalastetulla kalalla, eli särjellä, lahnalla, silakalla, muikulla ja ahvenella herkuttelu on hyvä keino auttaa Itämerta voimaan paremmin.

Kalastuksen avulla voidaan poistaa vesistöistä merkittävä määrä rehevöittäviä ravinteita. John Nurmisen Säätiön mukaan Suomessa vesistä poistuu kalastamalla vuosittain yli 700 tonnia fosforia.

Ravintolat kutsuvatkin Itämeripäivänä syömään Itämeren ja lähivesien maukkaita, kestävästi pyydettyjä parvikaloja ja raikkaita satokauden kasviksia. Ravintoloiden lisäksi henkilöstöruokalat, koulut sekä palvelulaitokset eri puolilta Suomea osallistuvat Itämeripäivään tarjoamalla yhteensä 307 000 Itämeri-ystävällistä ruoka-annosta.

Myös kotioloissa voi viettää Itämeripäivää ruoanlaiton parissa loihtimalla oman Itämerimenun. Menuun löytyy vinkkejä Itämeripäivän verkkosivuilta, kuten päivän juhlinnassa mukana olevien Marttojen reseptivihko.

Itämeripäivänä järjestetään tapahtumia seuraavissa kaupungeissa: Espoo, Hanko, Helsinki, Hämeenlinna, Järvenpää, Kokkola, Kotka, Oulu, Pori, Porvoo, Rauma, Salo, Tampere, Turku, Vaasa sekä Vantaa. Löydät lisätietoa Itämeripäivän tapahtumista täältä sekä erilaisia Itämeripäivän tekoja täältä.