Tiskaaminen aiheuttaa enemmän vaikeuksia parisuhteessa kuin mikää muu kotiaskare.

Parisuhteessa yksi kinojen aiheuttaja ovat kotiaskareet ja niiden jakaminen parin kesken. Council of Contemporary Familiesin (CCF) tuoreen tutkimuksen mukaan tiskaaminen on kuitenkin se kotityö, joka kaikista todennäköisimmin on haitaksi parisuhteelle.

The Atlanticin mukaan tutkimuksessa perehdyttiin erilaisiin kotiaskareisiin, kuten ostosten tekemiseen, pyykkäämiseen ja kodin siivoamiseen. Tuloksista ilmeni, että heterosuhteessa oleville naisille on paljon tärkeämpää jakaa vastuu tiskeistä kuin mistään muusta kotityöstä.

Suuren osan tiskeistä hoitavat naiset raportoivat enemmän parisuhdekonflikteista, alhaisemmasta tyytyväisyydestä parisuhteessa sekä jopa huonomasta seksistä kuin ne naiset, jotka saivat apua kumppaneiltaan. The Atlanticin mukaan naiset ovat onnellisempia tiskivastuun jakamisesta kuin minkään muun kotiaskareen jakamisesta.

Tutkimusta johtanut Utahin yliopiston apulaisprofessori Dan Carlsonin mukaan yksi mahdollinen syy tälle on se, että tiskaaminen on usein ällöttävää ja toisin kuin esimerkiksi ruoanlaitto tai puutarhanhoito, tiskaamisesta ei yleensä saa kehuja.

”Mitä sanottavaa siitä on? ’Voi, ovat pöytähopeat niin…kiiltäviä?'”, Carlson tokaisi The Atlanticille.

Carlsonin mukaan vähiten suosituimmat kotityöt usein ovat niitä, jotka yhdistetään naisiin. Perinteisesti naiset ottavat vastuun askareista, joissa siistitään muiden jälkiä, pyykkäämisestä tiskaamiseen, kun taas miehet yleensä tekevät toisenlaisia askareita, kuten leikkaavat nurmikon, vievät roskia ja pesevät auton, missä ei joudu läheisiin tekemisiin jonkun toisen synnyttämän lian kanssa.

Carlson sanoikin The Atlanticille, että nykyään naiset, jotka tekevät perinteiset naisten askareet yksin kokevat, että heidät ohjataan askareisiin, joita ihmiset eivät miellä haluttavaksi. Tämä taas synnyttää kaunaa ja mielipahaa.

Viime vuosikymmenten aikana miehet ovat kuitenkin ottaneet enemmän vastuuta kotiaskareiden tekemisessä. The Atlanticin mukaan miehet tekevät nykyisin neljä tuntia kotitöitä viikossa, kun vuonna 1965 he tekivät vain kaksi.

CCF:n tutkimus paljasti, että tiskaaminen on yksi niistä askareista, jonka kanssa pariskunnat vuorottelevat todennäköisimmin. Vuosien 1999 ja 2006 välillä tiskaamisen jakavien parien määrä kasvoi 16 prosentista 29 prosenttiin.

The Atlanticin mukaan tämä kuitenkin voi tehdä kaikesta vain ärsyttävämpää niille naisille, jotka edelleen kantavat vastuun tiskaamisesta. Carlson antoi tästä esimerkin: jos nainen menee ystävänsä luo kylään ja näkee miehen auttavan tai hoitavan tiskit, tuntee nainen todennäköisesti olonsa huonommaksi omassa tilanteessaan.

”Mitä useammin askare jaetaan, sitä pahempaa se on sinulle olla jakamatta sitä”, Carlson sanoi.

Tämä havaittiin itse tutkimuksessakin.

”Datastamme nousi yksi yleinen kuvio, joka on se, että mitä yleisempää on kotityön jakaminen, sitä haitallisempaa se on parisuhteen laadulle, jos vain yksi osapuoli kantaa vastuun siitä”, tutkimuksessa todettiin Metron mukaan.

”Tämän takia ostosten teko ja tiskaaminen vaikutavat merkitsevän niin paljon parisuhteen laadulle. Vaikuttaa siltä, että yksilöt ja parit kartoittavat järjestelyjään verrattuna muihin ja nuo arviot suhteellisesta hyödystä tai haitasta muokkaavat heidän tuntemuksiaan heidän järjestelyistään ja suhteestaan yleisesti”, tutkijat kirjoittavat.

The Atlanticin mukaan tiskaamisen jakavilla pareilla vaikuttaa olevan paremmat parisuhteet. Carlsonin mukaan se johtuu siitä, että parit voivat hoitaa tiskit tiiminä; kun molemmat hoitavat osan kotiaskareista, he jakavat ne kahdella tavalla eli he joko jakavat askareet – ”sinä kokkaat, minä tiskaan” tai ”sinä kokkaat maanantaina, minä tiistaina” – tai he tekevät ne yhdessä, yhtä aikaa.

Tiskaaminen on myös kotiaskare, joka kannustaa pareja olemaan yhdessä keittiössä ja työskentelemään yhdessä, kunnes homma on hoidettu. The Atlanticin mukaan tällainen tiimityö, etenkin säännöllisesti tehtynä, usein saa parit tuntemaan vahvemmin yhteyttä toisiinsa, valmiina hoitamaan ällöttävät ja juoksettuneet asiat niin tiskialtaassa kuin sen ulkopuolella.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällä.

Lähde: The Atlantic, Metro