Tiesitkö? Näin varmistat, että lemmikki matkustaa autossa turvallisesti

Harva lähtisi autoon ilman turvavyötä, mutta lemmikin kuljettamisessa moni ottaa riskejä.
Vain kolmasosa koiran tai kissan omistajista kiinnittää lemmikkinsä aina asianmukaisesti autossa, ilmenee Ifin etäeläinlääkärikumppani FirstVetin teettämästä kyselytutkimuksesta. Kyselyn mukaan noin viidennes ei kiinnitä lemmikkiään autoillessa koskaan ja loput tekee sen vaihtelevasti.
”Lemmikin turvallisesta kuljettamisesta laistetaan todennäköisesti etenkin lyhyellä ja tutulla matkalla tai ajettaessa matalaa nopeutta. Matalassakin nopeudessa törmäys voi kuitenkin johtaa kiinnittämättömän lemmikin loukkaantumiseen tai matkustuspelkoon”, Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa huomauttaa.
Ifn mukaan kovemmissa maantienopeuksissa kiinnittämätön lemmikki tai sen häkki voi aiheuttaa kaikille autossa matkustaville hengenvaarallisen tilanteen. Elomaa sanoo, että riski on verrattavissa siihen, että autossa matkustaisi ihminen ilman turvavyötä.
”Esimerkiksi 80 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä 20 kiloa painava koira muuttuu yli 500-kiloisen hirven painoiseksi, kun se sinkoutuu etulasiin”, hän kertoo.
Alla oleva kuva havainnollistaa, millaista massaa erikokoisten lemmikkien paino vastaa äkkipysähdyksessä. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Matkustuspelko voi syntyä helposti ja siitä on hyvin vaikea päästä eroon
Ifin mukaan vaikka selvittäisiin ilman loukkaantumista, voi irrallaan tai kiinnittämättömässä kuljetushäkissä matkustavan lemmikin paiskautuminen esimerkiksi äkkijarrutuksessa aiheuttaa eläimelle traumaattisen kokemuksen. Lemmikin matkustuspelko on nykyään yleinen syy olla yhteydessä eläinlääkäriin.
”Matkustuspelko syntyy valitettavan helposti jo yhdestä epäonnistuneesta autoilukokemuksesta ja hankaloittaa sen jälkeen koko perheen elämää ja liikkumista”, FirstVetin vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen kertoo.
Tammisen mukaan pelosta eroon pääseminen on usein hyvin vaikeaa ja edellyttää vähintään pitkällistä käytösterapiaa. Käytöshäiriönä matkustuspelko ei kuulu myöskään koira- tai kissavakuutuksen piiriin.
Kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaisten yleisin tapa kuljettaa lemmikkiä oli häkissä auton etu- tai takaistuimella. Sopivin kuljetustapa riippuu sekä omasta lemmikistä että auton tilavuudesta, painottavat asiantuntijat.
”Koiran voi sen koosta riippuen joko kiinnittää tukevilla valjailla takaistuimelle tai se voi matkustaa kuljetushäkissä, joka sijoitetaan tavaratilaan tai turvavöihin kiinnitettynä takaistuimelle. Kissalle luontevin tapa matkustaa on kuljetushäkki tai vahvarakenteinen koppa, joka sekin täytyy muistaa kiinnittää kunnolla”, Tamminen sanoo.
Vinkit lemmikin kanssa autoiluun
- Opeta lemmikki matkustamiseen pienestä pitäen: useimmiten myös matkapahoinvoinnista kärsivät eläimet, joita ei ole säännöllisesti totutettu autoiluun.
- Kissa voi tarvita erityistä motivointia: Tee kuljetuskopasta jo pentuna yksi sen turvallisista pesäpaikoista. Hyödynnä koppaan houkuttelussa herkkupaloja tai muita kissalle mieluisia asioita.
- Valitse suoraan kuljetustapa, joka sopii eläimelle myös sen kasvettua täysikokoiseksi. Esimerkiksi koiran on vaikea ymmärtää, että se saa pentuna olla matkustamossa, mutta siirretään isommaksi kasvettuaan tavaratilaan.
- Huomioi matkustusmukavuus etenkin pitkillä matkoilla: Lemmikin pitäisi pystyä sekä istumaan että makaamaan. Pidä myös riittävästi jaloittelutaukoja.
- Muista, että koiraa tai kissaa ei saa koskaan sijoittaa umpinaiseen tavaratilaan, vaan matkustamosta pitää olla vähintään näköyhteys tavaratilaan.
FirstVetin teettämä kyselytutkimus tehtiin maaliskuussa 2021 ja sen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. YouGovin toteuttamassa tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 1001 vastaajaa, joista 440 oli lemmikin omistajia.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Älä käytä tätä väriä – tekee sinusta epäviehättävän muiden mielestä
- Nämä juomat voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaille: Lue miksi ja miten
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana