Alkukesän juhlat ovat jo aivan nurkan takana.

Ylioppilastutkinto, ammattiin valmistuminen tai ripille pääsy ovat tärkeitä etappeja, joita on syytä juhlistaa. Kuten viime vuonna, myös tänä vuonna juhlintaa varjostaa koronavirustilanne.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että vaikka koronatilanne on helpottanut keväästä, on tartuntariski edelleen olemassa koko maassa ja alueittain tilanne saattaa myös nopeasti heikentyä. Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia, jotka koskevat myös yksityistilaisuuksia.

”Alkukesällä juhlitaan valtavan tärkeitä tilanteita nuorten elämässä. Kaikki ansaitsevat onnittelut. Epidemiatilanne on kuitenkin yhä arvaamaton, joten riskejä ei kannata ottaa. Kannattaa miettiä, voiko vieraiden tuloa porrastaa, jolloin juhlissa olisi samaan aikaan vain pieni joukko ihmisiä”, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo tiedotteessa.

Juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. THL:n mukaan tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa.

Juhlissa on alueellisen epidemiatilanteen lisäksi huomioitava koronaturvallisuutta tukevat käytännöt, niin järjestäjänä kuin osallistujana. Lisäksi lievienkin koronavirukseen viittaavien oireiden takia pitää hakeutua testiin, jättää juhlat väliin ja pysytellä kotona.

Alla THL:n ohjeet kootusti:

  • Järjestä juhlat vain lähipiirille ja harkitse vieraiden saapumisen porrastamista.
  • Pidä juhlat mahdollisuuksien mukaan ulkona.
  • Jos sinulle tulee lieviäkin koronavirukseen viittaavia oireita, peru järjestämäsi juhlat tai osallistumisesi juhliin. Hakeudu välittömästi koronatestiin.
  • Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia. Vieraita on hyvä muistuttaa käsienpesusta sekä tarjota riittävästi käsidesiä.
  • Muista riittävät turvavälit myös juhlien aikana.
  • Käytä kasvomaskia, kun mahdollista.
  • Varmista, että Koronavilkku-sovellus on ladattuna puhelimeesi ja toiminnassa.

Löydät alueiden tilanteen, suositukset ja rajoitukset THL:n sivuilta täältä, ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löydät täältä ja Koronavilkun voit ladata täältä.

Kuva: THL