Pääsiäisen vietto on jo lähellä: tuleva sunnuntai on palmusunnuntai, jolloin on perinteisesti käyty virpomassa, ja ensi viikolla pitkäperjantai aloittaa pääsiäisen pyhät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kannustaa viettämään pääsiäistä tänä vuonna kotikulmilla läheisten seurassa. Taustalla on Suomen koronavirustilanne.

”Sosiaalisten kontaktien vähentäminen pienentää riskiä saada koronavirustartunta, joten jokaisen kannattaa miettiä, miten kontaktien vähentäminen onnistuisi sekä omassa arjessa että pääsiäisen pyhinä”, THL toteaa tiedotteessa.

THL:n mukaan vapaa-ajan matkustaminen niin kotimaan sisällä kuin ulkomaille kannattaa jättää odottamaan epidemiatilanteen parantumista.

”Toivon, että ihmiset pohtisivat kaksi kertaa, onko lomailu muualla Suomessa kuin kotipaikkakunnalla tai omalla mökillä juuri tänä pääsiäisenä aivan välttämätöntä”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.

”Koronatilanne on erityisesti eteläisessä Suomessa ennätyslukemissa, ja ryhmämatkoihin, joita varten kerätään isompi kaveriporukka kokoon, liittyy merkittävä riski taudin leviämiselle. Näistä on saatu hiljattain esimerkkejä”, hän lisää.

Takaiskut välttämällä vapaammin kesälaituimille

THL suosittelee ulkoilemaan pääsiäisenä kotikulmilla ja nauttimaan keväisestä säästä, sillä ulkona liikkuessa riski saada koronatartuna on pieni. Palmusunnuntain (28.3.) virpominen kannattaa myös järjestää ulkona oman lähipiirin kesken – tai virtuaalisesti.

”Nyt olisi turvallisinta toimia niin kuin useimmat hienosti vuodenvaihteen ja hiihtolomien aikaan tekivät eli pysytellä oman lähipiirin seurassa ja poissa after ski -riennoista. Yritetään yhdessä välttää takaiskut kevään aikana, niin pääsemme kaikki vapaammin kesälaitumille”, Salminen toteaa.

THL:n mukaan jos joutuu kuitenkin matkustamaan kotipaikkakunnan ulkopuolelle, olisi erityisen tärkeää tarkistaa ennakkoon alueen viranomaisohjeet ja voimassa olevat rajoitukset. Olisi esimerkiksi hyvä varmistaa, missä pääsee testiin, jos saa koronavirukseen viittaavia oireita.

THL myös korostaa, miten on oleellista muistaa, että virallista tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia ja eristystä on noudatettava kaikissa tilanteissa. Karanteenissa tai eristyksessä oleva ei voi lähteä matkalle, vaan karanteeni- tai eristysaika pitää olla tartuntatautilääkärin määräämässä paikassa.

Pääsiäistä vietetään 2.-5. huhtikuuta. THL:n muistisäännöt pääsiäsen viettoon:

  • minimoi oman lähipiirin ulkopuoliset kontaktit
  • huolehdi käsihygieniasta
  • käytä maskia kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä
  • pidä yli kahden metrin etäisyyden muihin
  • seuraa epidemiatilanteen kehittymistä omalla alueellasi
  • hakeudu heti testiin, jos saat koronavirukseen liittyviä oireita
  • noudata tarkkaan tartuntatautiviranomaisten ohjeita, jos altistut virukselle