Moni viettää työpäivänsä istuen, mutta istumista olisi tärkeä tauottaa ja välillä myös seisoa.

Toimistotyöntekijöitä suositellaan seisomaan vähintään kaksi tuntia päivässä ja myöhemmin nostamaan tuntimäärä neljään. Kansainvälinen paneeli on antanut suosituksensa, koska monet toimistotyöntekijät voivat käyttää työpäivästään jopa 75 prosenttia istuen, mikä voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

British Journal of Sports Medicinessa julkaistut ohjeet huomauttavat, että puolet päivittäisestä istumisesta on pitkittynyttä, jatkuvaa istumista, mikä ei lupaa hyvää. Tutkijat ovat selvittäneet, että eniten istuvat sairastuvat usein seisovia kollegoitaan kaksi kertaa todennäköisemmin sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin II diabetekseen ja heillä on 17 prosenttia korkeampi riski menehtyä syöpään.

Suuntaviivat puhuvat säädettävien työpöytien ja säännöllisten kävelytaukojen puolesta sekä kehottavat tekemään tietyt toimet seisten. Asiantuntija Gavin Bradleyn mukaan työntekijät ovat jopa tehokkaampia, kun tekevät tiettyjä tehtäviä seisten, kuten tarkistavat sähköpostinsa.

Ohjeistuksissa kuitenkin muistutetaan, ettei työntekijöiden kannata myöskään seistä yhdessä, samassa asennossa liian kauan, vaan vaihtaa sitä säännöllisesti.

Lähde: Newser