Onko takanasi suhteita, jotka ovat alkaneet hyvin ja ihanasti, mutta muuttuneet myrkylliseksi?

On mahdollista, että sinulla on tapana valita itsellesi sopimattomia kumppaneita ja kannattaa alkaa tehdä töitä tämän kierteen katkaisemiseksi. Elite Dailyn mukaan toistuvat huonot parisuhteet voivat kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että sinä itse olet ongelman syy ja olet toksinen kumppani.

Jos et ole tehnyt itsetutkiskelua, koska sinua pelottaa, mitä havaitsisit itsestäsi, rohkaise itseäsi ja älä enää välttele sitä. Parisuhde on aina osiensa summa, mutta oma rooli suhteen tuhossa on tärkeä tunnistaa, jotta pystyy korjaamaan tapojaan ja onnistumaan tulevissa suhteissa.

”Tietoisuus on ensimmäinen askel kohti minkäänlaista muutosta. Kun pystymme olemaan rehellisiä itsellemme ja myöntämään puutteemme, olemme silloin askelta lähempänä toipumaan ja olemaan kokonainen ja henkisesti hyvinvoiva”, parisuhdeasiantuntija ja menestynyt kirjailija Susan Winter kertoo.

Löydät alta kymmenen paljastavaa merkkiä, jotta voisit pohtia, onko sinulla toksisia taipumuksia, joista et ole edes tietoinen.

Sinulla on kontrolliongelmia

Elite Dailyn mukaan siinä on selvä ero, oletko päsmäröivä ja pomottava vai kontrolloiva. Kontrolloivana haluat ottaa vallan toisesta ihmisestä. Winter selittää, että suhteessa kontrollointi muuttaa dynamiikkaa toisen rakastamisesta siihen, että koetat valloittaa tai testata omaa haluttavuutta.

”Parisuhteet ovat vain yksi tapa tuntea omaa valtaasi”, Winter toteaa.

Haluat, että kaikki menee aina kuin sinä haluat

Jokainen tahtoo toisinaan saada tahtonsa läpi ja on tärkeää, että on rajat. Ongelma syntyy siitä, jos teet kaikkesi saadaksesi tahtosi läpi käyttäen jopa manipulointia tai kontrolloivaa käytöstä. Jos huomaat ajattelevasi, ettei suhteesi olisi yhtään hauska, jos toinen osapuoli saisi tahtonsa läpi tai et haluaisi olla sellaisen kanssa, ketä et voi kontrolloida, osoitat silloin toksista käytöstä.

Et kunnioita hänen yksityisyyttään

Elite Dailyn mukaan jokainen toisinaan tahtoo urkkia kumppaninsa sosiaalista mediaa, mutta raja ylittää, kun alat urkkia asioita, jotka kumppani on valinnut pitää yksityisenä. Tähän lukeutuu hänen viestien lukeminen ilman lupaa tai puhelimessa olevien kuvien selaaminen salaa tai se, että vaadit saada tehdä niin milloin tahansa. Jos kyse on luottamuksesta, on se asia, joka teidän täytyy yhdessä ratkaista terveellä tavalla, kuten paremmalla kommunikaatiolla, terapialla tai erota. Jos kyse on kontrollista ja omistushaluisuudesta, on se silloin merkki toksisuudesta.

Haluat kumppanisi olevan sellainen kuin itse haluat

On yksi asia antaa kumppanille neuvoja elämän ja hänen valintojen suhteen. Se on täysin eri juttu, jos vaadit, että hän tekee niin, miten sanot.

”Tarve kontrolloida kumppanin identiteettiä, käytöstä ja ajatuksia on rakkauden vastakohta”, Winter sanoo.

”Kyse on turvallisuudesta. Se on yksipuolista pakkomiellettä taata harmonia, mikä vastaa turvallisuutta. Sillä ei ole mitään tekemistä rakkauden tai intiimiyden kanssa”, hän jatkaa.

Vain sinun tarpeilla on väliä

Kuinka ajan tasalla olet kumppanisi halujen ja tarpeiden suhteen? Oletko edes tietoinen niistä? Ovatko ne sinulle tärkeitä? Winterin mukaan jos vastaat näihin kysymyksiin kieltävästi, saatat olla itsekeskeinen, mikä on iso tekijä toksisissa parisuhteissa.

”Itsekeskeiset tyypit harvoin tajuavat sitä itse. He eivät pysty. Heidän ainoa fokus on oma elämä, omat ongelmat ja omat halut. Tämän huomaaminen itsestään voi olla pysäyttävää, mutta se on tärkeä alku tiellä intiimiyteen ja aitoon kumppanuuteen”, Winter kertoo.

Olet emotionaalisesti pidättyväinen

Kun kumppanisi selvästi tarvitsee mukavia sanoja tai läheisyyttä, vetäydytkö pois hänen luotaan? Tämä on pidättyväisyyttä ja se on emotionaalisen manipuloinnin muoto. Se on erittäin myrkyllistä. Parisuhteen tarkoitus on rakastaa ja tukea toisaan ja ilman tätä, suhde murenee nopeasti.

Huomaat sanovasi kumppanillesi, mitä hänen pitäisi tuntea

Winter varoittaa, että toinen hienovarainen toksisuuden muoto on muokata kumppanin tunteita.

”Meille ei ole oikeutta kertoa toiselle, mitä hänen pitäisi tuntea. Tällainen tapa on osoitus kontrolliongelmista ja sellaisista, jotka on suunniteltu omaa mukavuutta ajatellen”, hän selittää.

Jos jatkuvasti väheksyt tai paheksut kumppanin tunnereaktioita, on se salakavala gaslightingin muoto. Kumppanillasi on oikeus tunteisiinsa. Jos sinusta tuntuu niin epämukavalta olla lähellä tällaista, anna hänelle tilaa prosessoida tunteensa.

Saat tahtosi läpi itkien

Onko sinulla tapana käyttää kyyneliä apunasi, jos suhteessa jokin ei mene mielesi mukaan tai olet häviämässä riidan? Jos teet näin, ei se ole tervettä, vaan se on manipulointia. Winterin mukaan tämä on syyllisyydentunteen hyväksikäyttöä.

”Hän alkaa tuntea syyllisyyttä ja panikoida tunneryöpyn seurauksena. Tämä on vanha temppu, mutta tiedä se, että tämä on temppu”, Winter painottaa.

Olet emotionaalisesta tai fyysisesti kaltoinkohteleva riitojen aikana

Missään olosuhteissa ei ole hyväksyttävää läpsäistä, töniä, lyödä tai heitellä asioita päin kumppaniasi eikä sinun pitäisi olla tällaisen kumppanin kanssa, kuka toimii näin. Sama pätee myös ikäviin sanoihin. Jos olet ilkeä ja pahansuopa suustasi, on se sanallisen kaltoinkohtelun muoto. Js sanoillasi on tarkoitus satuttaa tai kontrolloida, on se toksista käytöstä.

Kumppanisi joutuu varomaan seurassasi

Jos kumppanisi on todennut sinulle, että hän ei voi koskaan tietää, millainen olet minäkin päivänä, saatat olla syyllistynyt emotionaalisten purkausten käyttöön hänen kontrolloimiseksi.

”Ylös ja alas menevä ennustamattomien tunteiden vuoristorata on kumppanillesi painajainen”, Winter sanoo.

”Hän kokee olevansa koko ajan varuillaan. Tämä on intensiivinen kontrollin muoto, sillä se emotionaalisesti kaappaa kumppanisi ja saa hänet toimimaan automaattisesti, kun käyttäydyt hysteerisesti”, hän jatkaa.

On eri asia, jos toisinaan tunteet kuumenevat ja sinulla keittää yli, mutta jos huomaat toimivasi näin saadaksesi sen, mitä haluat, on silloin siirrytty toksisen puolelle.

Kuuntele läheisiäsi

Jos monet – saati kaikki – näistä merkeistä kuulostavat epämukavan tutulta, on aika pysähtyä ja omaksua se, että saatat olla osa ongelmaa. Seuraava askel on Winterin mukaan hankkia varmuus epäilyllesi.

”Kysy perheeltäsi ja ystäviltäsi, osoitatko heidän mielestään merkkejä siitä, että olet emotionaalisesti hankala”, hän toteaa.

”Tämä on vaikeaa uultavaa. Ollaksesi reilu itseäsi kohtaan, huomioi se, keneltä kuulet vastaukset. Kuuntele vain niitä ihmisiä, joihin luotat ja jotka ajattelevat sinun parastasi. Jos heidän mielestään olet vaikea, kontrolloiva, itsekäs ja manipuloiva, etsi ammattiapua”, Winter päättää.

Elite Dailyn mukaan ei ole koskaan helppoa saada tietää, että aiheuttaa ongelmia ihmissuhteissaan ja kumppaneilleen, mutta oman roolin tunnistamalla olet matkalla kohti parempaa ja kirkkaampaa romanttista tulevaisuutta. Se vaatii tytöä, mutta terve, emotionaalisesti täyttävä parisuhde on sen arvoista.

Kerroimme aiemmin merkeistä, joista voit tunnistaa olevasi toksisessa parisuhteessa. Löydät 10 vähemmän ilmeistä merkkiä täältä, 6 suuhtesi tilan paljastavaa merkkiä täältä sekä 30 myrkyllisen parisuhteen merkkiä täältä.

Lähde: Elite Daily