Toksiset parisuhteet ovat salakavalia, sillä ihminen ei välttämättä itse edes tiedä suhteensa olevan toksinen.

Toksinen parisuhde voi olla tuttu termi, mutta sen merkitys ei välttämättä ole selvä. Kansanterveyden maisteri Mackenzie Piper kertoi Cosmopolitanille, että toksisesta parisuhteesta ei voi antaa täydellistä esimerkkiä, sillä jokainen suhde on omakohtainen.

”Toksisille ihmissuhteille on keskeistä, että joku ottaa vallan toisen yli ja joku kyseenalaistaa oman arvonsa”, hän selitti.

Toksisissa parisuhteissa on haasteellista se, ettei ihmiselle ole aina edes selvää, että hänen suhteensa on toksinen. Kun tunteet ovat pelissä, voi tilanne johtaa siihen, ettei suhteen haitallisia puolia ja toksisuutta huomaa – tästä voi kieliä esimerkiksi se, että ystävät ja perhe mainitsee asioita suhteesta, joita suhteessa oleva ei ole koskaan itse huomannut.

Olemme aiemmin listanneet sekä 30 haitallisen / myrkyllisen suhteen merkkiä että 6 merkkiä toksisesta parisuhteesta. Jotta tunnistaisit entistä paremmin, onko suhteesi toksinen, voit tutustua vähemmän ilmeisiin merkkeihin alla.

1. Hän gaslightaa (gaslighting, psykologisen manipuloinnin muoto) sinua joko kertomalla, miltä sinusta tuntuu tai vähättelee tunteitasi, kun kerrot niistä

Cosmopolitanin mukaan tällaista on esimerkiksi se, että kerrot ongelmasta kumppanillesi ja hän vähättelee sitä ja sanoo sinua herkähipiäiseksi tai jotain vastaavaa.

2. Hän syyttää sinua aiheuttamastaan ongelmasta

Tämä on syntipukiksi tekemistä (scapegoating). Tohtori Lori Nixon Bethean mukaan tätä tapahtuu, kun henkilö laittaa ongelmansa jonkun toisen kontolle, jättäen hänet tuntemaan syyllisyyttä ja häpeää, vaikka hän ei ollut todella ongelman syy. Esimeriksi kumppanisi voi syyttää sinua siitä, että hän itse oli uskoton.

3. Hän eristää sinut ystävistäsi, perheestäsi tai suunnitelmistasi

Terapeutti Oddesty K. Langhamin mukaan usein toksisissa parisuhteissa toksinen osapuoli pyrkii eristämään sinut voidakseen kontrolloida sinua tai hän tuntee, että olet hänen kontrolloitavissa. Cosmopolitanin mukaan hyvä esimerkki tästä on se, että kerrot kumppanillesi, että sinulla on suunnitelmia vaikkapa sunnuntai-illaksi, mutta hän toteaakin, että oli aikonut yllättää sinut juuri tuona iltana erityisellä päivällisellä ja tätä toistuu uudelleen ja uudelleen siihen pisteeseen asti, että se alkaa vaikuttaa tarkoituksenomaiselta.

4. Hän uhrituu

Langhamin mukaan tässä on kyse siitä, että jos kerrot kumppanillesi siitä, miltä jokin asia sinusta tuntuu ja hän löytää aina tavan saada asian liittymään itseensä tai jotenkin uhriutuu, vaikka koetit tuoda tunteesi esiin.

”On mahdotonta luoda tasapainoa parisuhteeseen ihmisen kanssa, jos häntä kiinnostaa vain omat tunteensa”, Langham totesi Cosmopolitanille.

5. Tunnet enemmän stressiä, ahdistusta tai liiallista huolta tai kenties jopa puolustusjärjestelmäsi on heikentynyt

”Toksisilla parisuhteilla on tapana laukaista meissä taistele tai pakene -reaktio, mikä vuorostaan saa kehon kuormittumaan, mikä voi johtaa terveysongelmiin”, Langham selitti.

6. Näet painajaisia

Psykologiataustaa omaavan bloggaaja Candice McCoyn mukaan on mahdollista, että toistuvat kumppaniisi liittyvät painajaiset voivat olla iso merkki siitä, että jotain ei hyvää on meneillään. Painajaiset voivat olla kehosi tapa viestiä sinulle jostain, mitä et itse huomaa.

7. Piilotat tapahtuneita asioita ystäviltäsi tai perheeltäsi

Cosmopolitanin mukaan jos olet koskaan kertonut jotain kumppanistasi jollekulle ja tarkoituksella jättänyt jonkin merkityksellisen yksityiskohdan kertomatta sen takia, että kumppanisi vaikuttaisi paremmalta, voi tämä olla suuri ongelma. Psykiatri Ndidi Onyejiakan mukaan tämä voi olla merkki toksisesta parisuhteesta, jos sinulle sanotaan tai tehdään asioita, joista et kehtaa kertoa kenellekään muulle.

8. Annat tekosyitä hänen huonolle käytökselle

Hän ei ole viestittänyt sinulle koko päivänä, vaikka on ollut somessa aktiivinen? Hänellähän on vain kiire. Hän unohti syntymäpäiväsi? Täysin ymmärrettävää. Hän huusi sinulle ja haukkui sinua? Hänellä oli vain raskas päivä töissä. Jos tämä kuulostaa tutulta, ei se Onyejiakan mukaan ole hyvä merkki.

9. Hän on kontrolloiva

Jos joku kertoo sinulle esimerkiksi, mitä voit tai et voi pukea päällesi, julkaista sosiaalisessa mediassa tai syödä, on se huono jutut.

”Tämä on merkki toksisesta parisuhteesta”, Skaologyn toimitusjohtaja Sandeep Kumar Aggarwal sanoi.

10. Et koskaan tapailisi ketään hänen ystävistään

Kyse ei ole siitä, että sinun pitäisi oikeasti vehtailla jonkun hänen kaverinsa kanssa. Rakkausvalmentaja Jocelyn Jackson-Williamsin mukaan on kuitenkin tarpeellista, että kumppanisi elämässä olevat ihmiset ovat hyviä, fiksuja, huomaavaisia ihmisiä.

”Jos uuden kumppanisi ympärillä on ystäviä, joilla ei ole moraalia ja arkijärkeä, tulee suhteenne kärsimään siitä jossain vaiheessa”, Jackson-Williams totesi.

Joissakin tapauksissa toksisilla ihmisillä on myös toksisia ystäviä, jotka oikeuttavat heidän käytöstään.

Voiko toksisen parisuhteen korjata?

Jos ylle listatut asiat puhuttelevat sinua, voit hyvin mahdollisesti olla toksisessa parisuhteessa. Piper kuitenkin muistuttaa, ettei toksisen parisuhteen määrittely ole vain sitä, että lasket kuinka monta sellaisen suhteen merkkiä pätee omaasi.

”Kyse on enemmänkin siitä, joudutko menettämään osia itsestäsi pitääksesi parisuhteen elossa ja ovatko omat arvosi uhattuna jonkun toisen takia”, Piper sanoi.

Piperin mukaan jos parisuhde toimii ainoastaan silloin, kun et voi olla aito itsesi ja joudut antamaan paljon itsestäsi, ei suhde luultavasti ole aikasi arvoinen. Hän lisää, että on epäterveellistä lähteä suhteeseen tietäen, että on varoitusmerkkejä ja annat tekosyitä kumppanillesi toivoen, että hän muuttuu – tällaisessa tapauksessa eroaminen voisi olla parasta.

Jos eroaminen tuntuu liian radikaalilta, voitte aina kokeilla auttaisiko pariterapia suhteen palautamiseksi terveeksi. Piperin mukaan jotkut toksiset parisuhteet voi korjata ammattiavulla, jos molemmat tunnistavat haitalliset teot tai toksisuuden syyt.

Pohjimmiltaan jokaisen terveen parisuhteen keskiössä pitäisi olla luottamus, rehellisyys ja kommunikaatio – ansaitset olla oma, paras ja terve versio itsestäsi kaikissa ihmissuhteissasi. Ja jotku piirteet ovat sovittamattomissa, Piper päättää.

Lähde: Cosmopolitan