Tutkimuksessa ilmeni, että osallistujien nykyiset kumppanit kuvailivat itseään samalla tavalla kuin heidän aiemmat kumppanit.

Toronton yliopiston sosiaalipsykologit ovat osoittaneet tutkimuksellaan, että ihmisillä todella on tietty ”tyyppi”, jonka kanssa he päätyvät romanttisiin suhteisiin. Tutkimuksessa ilmeni, että suurin osa ihmisistä tapailee ihmisiä, jotka ovat pelottavan samankaltaisia heidän ex-kumppaneiden kanssa, kertoo Metro.

”On yleistä, että parisuhteen päättyessä ihmiset lukevat eron ex-kumppanin luonteen syyksi ja päättävät, että heidän täytyy tapailla erilaista ihmistyyppiä”, tutkimusta johtanut Yoobin Park totesi.

”Tutkimuksemme esittää, että on olemassa vahva taipumus silti jatkaa samankaltaisen ihmistyypin deittailua”, hän jatkoi.

Entiset ja nykyiset mukana tutkimuksessa

Proceedings of the National Academy of Sciences -journalissa julkaistua tutkimusta varten haastateltiin 332 ihmisen senhetkisiä ja entisiä kumppaneita. Tällä pyrittiin löytämään samankaltaisuuksia nykyisten ja entisten kumppanien välillä.

Metron mukaan osallistujille esitettiin kysymyksiä, joilla arvioitiin heidän luonteenpiirteitä liittyen viiteen suureen persoonallisuuden piirteeseen, eli neuroottisuuteen, ekstorversioon, sovinnollisuuteen, tunnollisuuteen sekä avoimuuteen uusille kokemuksille.

Osallistujia pyydettiin arvioimaan viiden pisteen asteikoilla, kuinka samaa tai eri mieltä he olivat muun muassa seuraavien toteamusten kanssa: ”Olen usein vaatimaton ja varautunut”, ”Olen kiinnostunut monista asioista” ja ”Teen suunnitelmia ja pidän niistä kiinni”.

Tutkijoiden analysoitua vastauksia selvisi, että ihmisten nykyiset kumppanit kuvailivat itseään tavoilla, jotka olivat samankaltaisia kuin aiempin kumppaneiden tavat kuvailla itseään.

Menneistä voi ottaa opiksi

Jos huomaat pelkääväsi, että toistat menneisyyden virheitä rakkauselämässä, ei tilanne ole niin ikävä.

”Jokaisessa parisuhteessa, ihmiset oppivat strategioita miten toimia kumppaninsa luonteen kanssa”, Park sanoi.

”Jos uuden kumppanisi luonne muistuttaa ex-kumppanisi luonnetta, voi oppimiesi taitojen siirtäminen olla tehokas tapa aloittaa uusi suhde hyvältä pohjalta”, hän jatkoi.

Park kuitenkin huomautti, että opitut strategiat kumppanin luonteen kanssa pärjäämiseksi voivat olla myös negatiivisia ja lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan määritellä, minkä verran uuden kumppanin ja ex-kumppanin samankaltaisuus on hyvä asia ja huono asia.

”Jos huomaat, että sinulla on samat ongelmat suhteesta toiseen, kannattaisi pohtia, miten ajatuminen samankaltaisia piirteitä omaavien kumppaneiden kanssa suhteeseen voi vaikuttaa ongelmien toistuvuuteen”, Park huomautti.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Metro, EureAlert