Maan pohjoisimmissa osissa kaamos kestää pisimmillään lähes pari kuukautta.

Pohjoisimmassa Suomessa on alkanut kaamos, eli polaariyö. Tätä aikaa, kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, voi seurata Kaamoskameran välityksellä nyt kolmatta kertaa.

Kaamoskamera kuvaa elämänmenoa Enontekiön Hetassa, joka on Ounastunturin juurella sijaitseva kylä. Hetassa kaamosaika kestää noin 6. joulukuuta ja 6. tammikuuta välisen ajan.

Kaamos koskettaa vain napapiirin pohjoispuolta. Kaamoksesta puhutaan myös muualla Suomessa, jolloin sillä tarkoitetaan yleisesti pimeää vuodenaikaa, mutta napapiriin eteläpuolella varsinaista kaamosta ei ole.

Pisimpään kaamos kestää Nuorgamissa, missä aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle lähes kahteen kuukauteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonlasku on ollut Nuorgamissa 24. marraskuuta kello 12:15 ja seuraava auringonnousu on 17. tammikuuta kello 11:55.

Kun Nuorgamista siirrytään kohti napapiirin rajaa, kaamoksen kesto lyhenee. Esimerkiksi Sodankylässä kaamos kestää vain muutaman päivän joulun alla.

Voit seurata kaamosta Kaamoskameran välityksellä Enontekiön kunnan sivuilta täällä. Edellisestä kaamoksesta on julkaistu koostevideo, joka näyttää kuinka kaunista Lapissa on myös kaamoksen aikana – löydät koostevideon aiemmin Nainen.comissa julkaistusta artikkelista.