Haluatko pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskejä? Yksi keino on mennä nukkumaan oikeaan kellonaikaan.

Vaikka monet hallitsemattomissa olevat tekijät, kuten genetiikka, voivat vaikuttaa sydämen terveyteen, noin 80 % kaikista sydän- ja verisuonitautitapauksista on estettävissä elämäntapojen avulla. Sellaisia ovat esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen kehon liikuttaminen sekä runsaskuituisten ruokien lisääminen ruokavalioon.

Myös nukkumaanmenoaika vaikuttaa sydämen terveyteen

On tehty uusi tutkimus, joka julkaistiin juuri European Heart Journal – Digital Health -lehdessä. Sen tulokset viittaavat siihen, että on olemassa eräs yksinkertainen mutta mahdollisesti todella tehokas elämäntapamuutos, joka voi auttaa pitämään sydämen hyvässä kunnossa. Se on se, että menee illalla nukkumaan oikeaan kellonaikaan.

Niillä ihmisillä, jotka nukahtavat klo 22–23 välillä, on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin ihmisillä, jotka nukahtavat joko ennen sitä tai sen jälkeen.

Kehossa on 24 tunnin sisäinen kello, jota kutsutaan vuorokausirytmiksi ja joka auttaa säätelemään fyysistä ja henkistä toimintaa. Jos menee nukkumaan liian varhain tai liian myöhään illalla, voi sisäinen kello häiriintyä.

Riskit saattavat nousta jopa 25 prosenttia, jos nukkumaan menee väärään aikaan

Tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli 61 vuotta ja heistä noin 60 % oli naisia. Tutkijat tekivät kaikkensa, jotta muut tekijät, kuten tupakointi ja elintavat eivät vaikuttaneet tuloksiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että heillä, jotka nukahtivat keskiyöllä tai sitä myöhemmin, oli 25 prosenttia suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin heillä, jotka nukahtivat klo 23.00–23.59 välisenä aikana. Heillä, jotka nukahtivat ennen kello 22:ta, tämä riski kasvoi 24 prosentilla.

Kaikki eivät tietenkään voi hallita nukkumaanmenoaikojaan, etenkään jos työ vaatii työtä myöhään yöhön asti tai hyvin aikaisin aamulla. Mutta jos mahdollista, kannattaa nukkumaanmenon ja heräämisen kanssa olla suhteellisen johdonmukainen. Nukkua pitäisi vähintään 7–8 tuntia.

Lähde: Huffpost