Siihen voi olla vaikea uskoa, että vessassa voi tulla käytyä joka päivä kellontarkasti samaan aikaan.

Se mitä syö ja juo, vaikuttaa siihen, kuinka usein vessassa pitää käydä. Siksi se, että siellä kävisi samaan aikaan lähes joka päivä, ei kuulosta todelta. Mutta asiantuntijoiden mukaan on olemassa optimaalinen aika, jolloin vessassa tulee käytyä, koska se lievittää stressiä. Se ei liity pieneen, vaan isoon hätään.

Paksusuoli toimii huipputeholla tähän aikaan vuorokaudesta

Ihminen virtaa keskimäärin 4–10 kertaa päivässä. Isommalla hädällä voidaan käydä kerran päivässä, mutta osa saattaa saada suolen toimimaan jopa kolme kertaa päivässä ja toisilla se voi onnistua vain joka kolmas päivä. Kaikki näistä kuulostavat normaalilta.

Vaikka ruuansulatusjärjestelmä toimii myös öisin, paksusuolen toiminta hidastuu yön ajaksi. Kun aamulla herää ja syö aamupalan, monien on mentävä sen jälkeen vessaan tyhjentämään suoli. Silloin se saattaa tapahtua aina joka aamu samaan aikaan.

Ruoan nauttimisen aikana keho reagoi siihen poistamalla itsensä jätteistä, jotta tulevalle aterialle jää enemmän tilaa. Tämä selittää sen, miksi joidenkin pitää mennä isolle hädälle heti aamiaisen syömisen jälkeen tai iltapäivällä lounaan jälkeen.

Sitä ei voi itse kovinkaan hyvin hallita, että mihin aikaan päivästä suoli toimii. Mutta jos niin käy aamuisin aamupalan jälkeen, on se asiantuntijoiden mukaan optimaalisin aika. Se tarkoittaa silloin ainakin sitä, että suoli aloittaa työskentelyn heti heräämisen jälkeen. Herääminen aamulla on kuin herätyskello suolelle, että nyt pitää aloittaa työpäivä. Paksusuoli supistuu ja puristuu kolme kertaa voimakkaammin aamun ensimmäisen tunnin aikana kuin yöllä, kun nukutaan.

Vessassa käyminen isolla hädällä samaan aikaan joka päivä on merkki hyvästä terveydestä. Jos suoli ei tunnu toimivan normaalisti, kannattaisi käydä lääkärin juttusilla.

Lähde: Healthdigest