Valtaosa suomalaisista nauttii suuseksistä.

Yli puolet (54 %) suomalaisista nauttii molemminpuolisesta suuseksistä, paljastaa Kaalimato.comin teettämä kyselytutkimus. He siis nauttivat sekä suuseksin antamisesta kumppanille että suuseksin saamisesta itse.

12 prosenttia suomalaisista sen sijaan vastaanottaa mielellään suuseksiä, mutta ei itse innostu sen antamisesta, kun taas kahdeksan prosenttia mielellään antaa, mutta ei vastaanota suuseksiä. 14 prosenttia ei syty suuseksin saamiselle eikä antamiselle lainkaan.

Kaalimadon mukaan miehistä reilu kaksi kolmesta (68 %) kertoo antavansa ja vastaanottavansa mielellään suuseksiä. Naisista vajaa kaksi viidestä (39 %) vastasi samoin.

Naiset vastasivat miehiä enemmän kuuluvansa jompaankumpaan ääripäähän: naisista 15 prosenttia haluaa mieluummin toimia vain suuseksiä vastaanottavana osapuolena ja 12 prosenttia pelkän suuseksin antajan roolissa. Miehistä vastaavat osuudet ovat 10 ja 5 prosenttia.

Epävarmuus voi syödä innokkuutta suuseksiin

Kaalimadon tutkimuksen selviää, että suuseksistä nautiskelevat puolin ja toisin eniten 35-44-vuotiaat (63 %). Sen sijaan 18-24-vuotiaiden joukossa on muihin ikäryhmiin verraten eniten ääripäitä suuseksimieltymysten suhteen.

Kaalimadon mukaan yleisiä syitä haluttomuuteen antaa tai vastaanottaa suuseksiä ovat esimerkiksi kumppanin hygienian puute sekä epävarmuus omista suuseksitaidoista tai kehosta.

”Penisten kokoa ja ulkomuotoa on ikävä kyllä ruodittu yhteiskunnassamme iät ja ajat, ja tänä päivänä törmää valitettavan paljon myös naisten intiimialueita arvosteleviin keskusteluihin sosiaalisessa mediassa”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

”Tällainen ympäriltä kumpuava viesti voi aiheuttaa varsinkin nuorille epärealistisia ulkonäköpaineita ja pelkoa päästää toista ihmistä lähelle. Jokainen keho on uniikki ja hyvä juuri sellaisenaan, ja tätä ajatusta soisi viljeltävän enemmän ihmisten välisissä kanssakäymisissä”, hän toivoo.

5 neuvoa voivat tehdä sinusta taiturin suuseksissä

Kaalimadon mukaan niin suuseksissä, kuten muussakin seksissä, nautinnon kokemus syntyy suurilta osin tunnetasolla aivoissa. Hyvän suuseksin merkkejä ei siis ole ainoastaan tekninen taituruus, vaan myös kyky olla läsnä, rentoutua ja heittäytyä nautintoon.

”Suuseksiä vastaanottavana osapuolena suosittelen kokeilemaan seksuaalista meditaatiota: siinä tilanteeseen ei suhtauduta orgasmikeskeisenä suorituksena, vaan ollaan läsnä hetkessä, kehossa ja sen aistimuksissa”, Lavikainen vinkkaa.

”Usein naisilla keskittymisrauha on tärkeässä roolissa, jotta suuseksin tuomaan nautintoon ja mahdolliseen orgasmiin voi heittäytyä mukaan”, hän lisää.

Lavikaisella on neuvonsa heille, jotka haluavat tulla taitavaksi suuseksissä. Alla 5 seksuaaliterapeutin neuvoa.

  • Älä aliarvioi kuivaharjoittelua: aseta kondomi kurkun, banaanin tai dildon varteen tai harjoittele jäätelötuutin, halkaistun hedelmän tai fleshlightin kanssa. Kokeile rohkeasti erilaisia tekniikoita ja hyödynnä kielen monipuolisia liikkeitä.
  • Positiivinen palaute on hyvän suuseksin a ja o: suuseksin antajalle on hyvä ilmaista ymmärrettävällä tavalla, kun hän tekee suuseksiä hyvin ja kun jokin tuntuu erityisen hyvältä. Suuseksin antajana kannattaa sen sijaan ihastella kumppanin alapäätä: ulkomuotoa, makua, tuoksua ja tuntua.
  • Kommunikoi kumppanin kanssa: kerro kumppanille, mikäli jokin tuntuu epämukavalta tai johonkin kehonosaan liittyy epävarmuutta. Jos suuseksi ei kiinnosta, on siitäkin hyvä keskustella kumppanin kanssa. Avoin, salliva ja hyväksyvä keskusteluilmapiiri lisää yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta parisuhteessa. Nämä ovat usein myös hyvän seksielämän (ja suuseksin) peruselementtejä.
  • Jos suuseksi toistaa aina samaa rutiinia, voi sitä piristää esimerkiksi siirtymälle makuuhuoneesta muualle, kokeilemalla uusia asentoja, ottamalla seksivälineitä, kuten vibraattorin, anustapin tai makuliukuvoiteen, käyttöön tai vaikka leikittelemällä jääpalan ja aavistuksen lämmitetyn liukuvoiteen tuomilla kylmän ja kuuman tuntemuksilla.
  • Muista, että sama ei toimi kaikille. Jokaisella on omia mieltymyksiään vastaanottaa kosketusta, ja mieltymykset voivat myös muuttua ajan myötä. Taitava kumppani osaa ennen kaikkea kuunnella, ottaa kumppanin toiveet huomioon ja olla avoin uusille asioille.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.