Tuntemattoman hajulla on sen sijaan päinvastainen vaikutus: stressitasot ovat korkeammalla.

Jos tiedossa on stressaava tilanne, kannattaa sitä ennen nuuhkia oman rakkaan käyttämää paitaa. Tutkimuksen mukaan se voi auttaa laskemaan stressitasoja, kertoo The Telegraph.

Tutkijat Brittiläisen Kolumbian yliopistosta (UBC) selvittävät, että rakkaan käyttämän paidan haistaminen laski stressihormonina tunnetun kortisolin tasoja sekä sai aikaan rauhallisuuden tunteen. Sen sijaan jos sattuu haistamaan tuntemattoman paitaa, on vaikutus päinvastainen.

The Telegraphin mukaan tutkijat totesivat, että löydökset voivat selittää sen, miksi naiset joskus pukevat ylleen kumppaninsa paidan, kun kumppani on pois kotoa.

”Monet käyttävät kumppaninsa paitaa tai nukkuvat kumppaninsa puolella sänkyä, kun hän on pois kotoa, mutta he eivät välttämättä tiedosta, miksi toimivat tällä tavoin”, tutkimusta johtanut jatko-opiskelija Marlise Hofer UBC:n psykologian laitokselta kommentoi.

”Löydöksemme viittaavat siihen, että kumppanin tuoksu pelkästään, ilman heidän fyysistä läsnäoloa, voi olla voimakas väline avuksi stressin vähentämisessä”, hän lisäsi.

Journal of Personality and Social Psychologyssa julkaistua tutkimusta varten rekrytoitiin 96 heteropariskuntaa. Osallistujien joukkoon kuuluvia miehiä pyydettiin käyttämään puhdasta t-paitaa 24 tuntia ilman deodoranttia tai muita tuoksuja sekä heitä pyydettiin olemaan tupakoimatta tai syömästä voimakkaasti tuoksuvia ruokia.

Myöhemmin tutkimukseen osallistuneita naisia pyydettiin haistamaan joko käyttämätöntä t-paitaa, heidän kumppaninsa käyttämää t-paitaa tai tuntemattoman käyttämää t-paitaa. Sen jälkeen stressitasojen nostamiseksi naiset joutuivat käymään valetyöpaikkahaastattelussa.

The Telegraphin mukaan tutkijat selvittivät, että kumppaniensa t-paitaa nuuhkineet naiset tunsivat olonsa vähemmän stressaantuneeksi sekä ennen että jälkeen työshaastattelun. Vaikutus oli voimakkaampi, jos nainen tunnisti paidan tuoksun kuuluvan omalle kumppanilleen, mikä viittaisi siihen, että hyödyt ovat vahvimmat, kun ihmiset tunnistavat, mitä haistavat.

Niillä tutkimukseen osallistuneilla naisilla, jotka haistoivat tuntemattoman käyttämää t-paitaa, stressihormoni kortisolin tasot olivat suuremmat kuin kontrolliryhmällä, joka haistoi käyttämätöntä t-paitaa.

Tutkijat epäilevät, että evoluutiolliset tekijät voivat vaikuttaa siihen, miksi tuntemattoman haju saa ihmiset stressaantuneemmaksi.

”Pienestä pitäen ihmiset pelkäävät tuntemattomia, etenkin tuntemattomia miehiä, joten on mahdollista, että oudon miehen haju laukaisee taistele tai pakene – reaktion, joka johtaa kortisolin kohoamiseen”, Hofer sanoi.

”Näin voi käydä ilman, että olemme täysin tietoisia siitä”, hän lisäsi.

The Telegraphin mukaan tutkimuksen tekoon osallistunut UBC:n psykologian laitoksen apulaisprofessori Frances Chen totesi, että tutkimustuloksilla voi olla käytännöllisiä vaikutuksia auttamaan ihmisiä pärjäämään stressaavissa tilanteissa, kun he ovat pois rakkaidensa luota.

”Globalisaation myötä ihmiset yhä useammin matkustavat työn takia ja muuttavat uusiin kaupunkeihin”, Chen kertoi.

”Tutkimuksemme viittaa, että jokin niin simppeli kuin itselle rakkaan ihmisen käyttämän vaatteen ottaminen mukaan voi auttaa laskemaan stressitasoja, kun on kaukana kotoa”, hän jatkoi.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täällä.

Lähde: The Telegraph