Stressin vaikutukset näkyvät myös iholla.

Stressi vaikuttaa ihmisiin monin tavoin: se voi muun muassa syödä seksihaluja, lihottaa ja etenkin vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Mutta tämäkään ei vielä riitä, sillä stressin vaikutuksista saa osansa myös iho.

Cosmopolitaninin mukaan stressi saa ihon ”sekaisin” ja aiheuttaa finnejä, punoitusta ja jopa ryppyjä. Alle on listattu 6 tapaa, miten stressi vaikuttaa ihoon.

1. Stressihormonit tekevät tuhojaan iholla

Stressaantuneena keho suoltaa ulos stressihormoneja, jotka ohjaavat Cosmopolitanin mukaan verta pois iholta polttoaineeksi lihaksille ja sisäelimille. Tästä voi tulla kauneuden saralla painajainen, varsinkin jos tunnet olevasi jatkuvasti stressaantunut.

”Krooninen stressi riistää iholtasi happea ja tärkeitä ravintoaineita, mikä johtaa ihosairauksiin ja tulehdukseen”, ihotautilääkäri Whitney Bowe sanoi.

Etenkin stressihormoni kortisol voi saada talirauhaset ylikierroksille, joten jos olet altis aknelle ja finneille, saatat huomata enemmän näppyjä.

2. Huonot yöunet jättävät jälkensä

Stressin keskellä voi olla vaikea saada nukuttua hyvin ja riittävästi, mutta kunnon yöunet ovat tärkeät niin yleisen terveyden kuin ihon terveyden kannalta. Bowen mukaan nukkuessa keho korjaa itseään päivän ajalta. Unen puute voi tehostaa kortisolitasoja, mikä voi vaikeuttaa nukkumista enemmän. Vähemmän unta = enemmän kortisolia = enemmän stressiä = vähemmän unta, Cosmopolitan kertoo.

”Se on noidankehä. Huonot yöunet yhdistettynä stressin lisääntymiseen voivat heikentää immuunijärjestelemää ja saada ihosi näyttämään elottomalta ja juonteet enemmän esiin”, Bowe sanoi.

3. Ihovaivat muuttuvat pahemmaksi

Cosmopolitanin mukaan jos sinulla on kroonisia ihovaivoja, kuten ekseema, psoriasis tai ruusufinni, voivat ne pahentua stressin aikana.

”Se ei yleensä ole näiden tilojen ainoa aiheuttaja, mutta jollekin, joka on geneettisesti jo altis, voi stressi olla viimeinen naula arkkuun”, Bowe kertoi.

Jos ihovaivasi yhtäkkiä menevät siis pahempaan suuntaan, voi stressin lievittäminen ja rentoutuminen auttaa.

4. Saatat nyppiä ihoasi

Omat tavat käsitellä stressiä tai miten stressin alla toimii voivat myös vahingoittaa ihoa. Bowen mukaan saatat alkaa pureskella kynsiäsi, nyppiä ihoasi tai väännellä hiuksiasi ilman, että huomaat sitä. Finnien puristelu ja kynsien pureminen voi siirtää bakteereja iholle ja saada sinut alttiimmaksi finneille. Cosmopolitan huomauttaa, että vaikka tuntisit tarvetta vahvalle kahville, jotta pysyt hereillä, voi kofeiini tehdä näistä tavoista pahempia. Bowe suositteleekin pitäytymään veden juomisessa.

5. Ihosyöpäriski kasvaa

Stressi ei aiheuta ihosyöpää, mutta Cosmopolitanin mukaan se voi nostaa riskiä sairastua siihen.

”Stressi alentaa yleisesti immuunijärjestelmää, mutta nyt tutkijat ovat havainneet, että sillä on vaikutusta myös immuunijärjestelmän reaktioon taistelussa basalioomaa vastaan”, Bowe kertoi.

Muista käyttää aurinkosuojaa, sillä se on edelleen paras suoja ihosyöpää vastaan, mutta Cosmopolitanin mukaan kannattaa koettaa löytää myös keinoja nitistää stressi, jotta immuunijärjestelmäsi pysyy huippuluokassaan.

6. Ikääntyminen nopeutuu

Liiallinen stressi voi näkyä muutaman vuoden kuluttua iholla juonteina.

”Stressihormonit voivat johtaa ihon nopeampaan ikääntymiseen, koska keho keskittyy taistelemaan stressiä vastaan sen sijaan, että suojelisi ihoasi ympäristön rasittavilta tekijöiltä, kuten saasteilta, tupakan savulta ja UV-säteiltä”, Bowe selitti.

”Ihollasi on vain tietty määrä luonnollista puolustusjärjestelemää ja jos kuihdutat ne sisäisen stressin takia, käytät kaikki resurssisi”, hän varoitti.

Jotta sinun ei tarvitsisi tuskailla stressin kanssa – ja lisätä sitä murehtimalla ihosi hyvinvointia – voivat muutamat tavat hallita stressiä tehdä ihmeitä. Seuraavan kerran, kun stressi iskee, voit esimerkiksi mennä kävelylle, kokeilla joogaa tai hengitysharjoituksia tai purkaa mieltäsi ystävälle; nämä kaikki tavat voivat laskea kortisolitasojasi, mikä auttaa sinua puhdistamaan mielesi ja ihosi.

Lähde: Cosmopolitan