Tuore tutkimus tarjoaa kurkistuksen suomalaisten seksielämien saloihin.

Puolet suomalaisista (55 %) on erittäin tai melko tyytyväisiä seksielämäänsä, paljastaa Huippukiva.fi:n teettämä tutkimus. Naiset ovat hieman useammin tyytyväisempiä kuin miehet (naiset 58 %, miehet 54 %), ja eri ikäryhmissä 18-24-vuotiaista kaksi kolmesta (66 %) on tyytyväisiä, kun taas 65-79-vuotiailla vastaava luku on vain 44 prosenttia.

Taloustutkimuksella teetetyn tutkimuksen mukaan yhdyntä kuuluu osaksi valtaosan seksielämää (70 %), mutta määrä on laskenut verratessa vuoteen 2010 (tuolloin 82 %). Suuseksiä harrastaa noin puolet (48 %) suomalaisista, anaaliseksiä 14 prosenttia, BDSM-seksiä 8 prosenttia ja roolileikkejä 6 prosenttia, kun taas 13 prosenttia kertoi, ettei hänellä ole seksielämää lainkaan.

”Yhdyntöjen määrän vähenemisestä on puhuttu kauan ja tutkimuksessammekin tämä tulee selkeästi esille. Ilahduttavaa on jälleen se, että seksitavat ovat monipuolistuneet”, Lauri Hänninen Huippukivalta kommentoi tuloksia.

”Useimmille vaihtelu seksissä on hyvä asia, eikä pelkkä yhdyntä ole tyydyttävää seksiä kaikille. BDSM-seksin osaksi seksielämäänsä laskevien ihmisten määrä on moninkertaistunut ja tämä trendi tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa”, hän jatkaa.

Sooloseksin suosio kasvaa

Jos yhdynnän suosio on laskenut, on sooloseksin kohdalla käynyt toisin. Vuonna 2010 56 prosenttia suomalaisista harrasti sooloseksiä, mutta nyt se on osa seksielämää 66 prosentilla suomalaisista.

Tutkimuksen mukaan miehistä sooloseksiä harrastaa 74 prosenttia ja naisista 58 prosenttia. Innokkaimpia soolosekstailijoita ovat nuoret 18-24-vuotiaat (89 %), kun taas 65-79-vuotiaista itsetyydytystä harrastaa noin kolmannes (36 %).

Pieni osa suomalaisista harrastaa sooloseksiä joka päivä (4 %), mutta yleisempää on harrastaa sitä joko useamman kerran viikossa (25 %) tai kerran viikossa (15 %). Harvemmin kuin kuukausittain sooloseksiä harrastaa vajaa neljännes (22 %).

Yli puolet suomalaisista (52 %) kokee sooloseksin olevan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. 47 prosenttia mieltää sen korvikkeeksi seksille toisen ihmisen kanssa ja 45 prosenttia pitää sitä tärkeänä lisänä muuhun seksielämään.

Yllättävä havainto nuorista

Tutkimustuloksista paljastuu, että neljä prosenttia suomalaisista ajattelee, että sooloseksi on hävettävä asia. Kolme prosenttia pitää sitä säälittävänä ja yksi prosentti peräti syntinä.

Tutkimuksen mukaan yllättäen nuoret pitävät sooloseksiä hävettävänä ja syntyinä enemmän kuin muut. 18-24-vuotiaista yhdeksän prosentin mielestä sooloseksi on hävettävä asia ja syntinä sitä pitää kolme prosenttia, kun kaikilla vastaajilla vastaava luku oli vain yksi prosentti.

”Nuorten kokema häpeä on hieman yllättävää, mutta liittynee nuoruuden epävarmuuteen itsestä ja omasta haluttavuudesta, erityisesti jos kokee sooloseksin kumppaniseksin korvikkeeksi”, Hänninen arvioi.

”Surullista, että edelleen on sooloseksiä syntinä pitäviä nuoria – toivottavasti yksikään aikuinen ei enää tällaisia elämää rajoittavia asenteita keneenkään yritä siirtää”, hän lisää.

Seksilelujen käyttö lisääntynyt selvästi

Tutkimuksessa perehdyttiin myös suomalaisten seksivälineiden käyttöön. Huippukivan mukaan seksilelujen käyttö on kasvanut reilun 10 vuoden aikana 50 prosenttia ja seksileluja käyttää 54 prosenttia suomalaisista.

Kun vuonna 2010 vain kaksi prosentti suomalaisista käytti usein seksileluja, käyttää niitä usein nykyisin 11 prosenttia. Silloin tällöin niitä käyttää 26 prosenttia (13 % vuonna 2010) ja 17 prosenttia on kokeillut niitä (21 % vuonna 2010).

Naisista yli puolet (59 %) on vähintään kokeillut seksileluja, kun miehistä näin on tehnyt hieman alle puolet (48 %). Juho Rahkonen Taloustutkimukselta nostaa esiin muuttuneen yhteiskunnallisen ilmapiirin, joka voi selittää lelujen suosion kasvua.

”Seksiä ajatellaan entistä monipuolisempana ja monimuotoisempana ilmiönä. Seksin perusta ja päämäärä on pohjimmiltaan yhdyntä, mutta seksiä halutaan ’maustaa’ uusilla vivahteilla”, hän sanoo.

”Ylipäänsä ihmiset ja heidän asenteensa ovat nykyisin rennompia ja avoimempia kuin takavuosina. Seksilelujen suosion kasvu on luonteva osa tätä yhteiskunnallista kehitystä”, Rahkonen lisää.

”Aikuisenakaan ei pidä unohtaa leikkimistä”

Erilaisista seksivälineistä eniten ostetaan liukuvoidetta (57 %), hieromasauvoja ja dildoja (39 %) sekä vibraattoreita (31 %). Huippukivan mukaan BDSM-lelujen (sidonta ja piiskat) suosio kasvaa kohisten ja miehet sekä naiset tykkäävät niistä tasapuolisesti.

”BDSM-tuotteiden suosio on noussut jatkuvasti viimeisten vuosien aikana ja tämä kertoo tietenkin myös seksitapojen monipuolistumisesta”, Huippukivan Hänninen kertoo.

”Yhä useamman mielestä seksin ei pidä noudattaa aina pussailu-esileikki-yhdyntä -kaavaa, vaan seksuaalista tyydytystä voi hakea todella monenlaisista tuntemuksista ja rooleista”, hän jatkaa.

”Lelut helpottavat kokeilemaan ryhtymistä. Aikuisenakaan ei pidä unohtaa leikkimistä”, Hänninen muistuttaa.

Huippukivan Taloustutkimuksella teettämä tutkimus toteutettiin 24.-27. tammikuuta 2022 ja siihen vastasi 1 034 ihmistä.