Lantionpohjan lihakset vaikuttavat koko kehoon, joten niiden kuntoon on syytä kiinnittää huomiota.

Jokaisen ihmisen sisuksista löytyvät lantionpohjan lihakset, joiden heikko kunto voi näkyä monella tavalla ja aiheuttaa erilaisia vaivoja. Terveyskirjaston mukaan naisten lantionpohjan ongelmat vaivaavat ehkä jopa kolmannesta aikuisista naisista.

Näistä lihaksista ja niiden kunnosta puhutaan paljon etenkin raskaana oleviin ja synnyttäneisiin naisiin liittyen. Popsugarin mukaan lantionpohja on kuitenkin tärkeä jokaiselle huolimatta siitä, onko ollut tai voiko koskaan olla raskaana.

”Raskaus on suuri asia lantionpohjan kannalta, mutta ihmiset eivät ole immuuneja lantion alueen kivulle, pidätysvaivoille ja muille lantion alueen toimintahäiriöille, vaikka heillä ei olisikaan lapsia. Muut tapahtumat elämässä, mukaan luettuna leikkaukset, vammat tai suuri rasite voivat silti johtaa lantionpohjan ongelmiin”, fysioterapian tohtori ja lantion terveyden asiantuntija Karah Charette kertoi Popsugarille.

Lantionpohjan kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sen hyvä tai huono kunto näkyy koko kropassa. Apteekki-sivuston mukaan lantionpohjan lihakset vaikuttavat niin virtsanpidätyskykyyn, ryhtiin kuin seksuaaliseen mielihyväänkin.

Heikko lantionpohja oirehtii monella tavalla

Popsugar haastatteli lantionpohjan ongelmiin liittyen urologeja, urogynekologeja sekä fysioterapeutteja ja selvitti, mitkä ovat heikkoihin lantionpohjan lihaksiin liittyviä oireita.

Yleisimpiä oireita ovat:

  • virtsankarkailu
  • virtsankarkailu jossain rasituksessa (esim. yskiminen, aivastelu tai kuntoilu)
  • lantion/lantionpohjan kipu
  • tunne, ettei rakko ja/tai suoli tyhjene kunnolla
  • ulosteen pidätyskyvyttömyys
  • lantion elimen laskeuma, kuten kohdunlaskeuma
  • kipu seksin ja/tai orgasmin aikana
  • virtsaaminen on kivuliasta

Harvinaisempia oireita:

  • alaselkäkipu tai lonkkakipu, mikä fysioterapeutti Jenna Waltonin mukaan on yleisempää urheilullisella väestöllä
  • kiveskipu
  • nivusten ja lantion alueen kipu

Terveyskirjaston mukaan lantionpohjan vaivat yleistyvät iän myötä. Tämä johtuu siitä, että lantionpohjan sidekudos- ja lihasrakenne heikentyy ja synnytinelimiä ja muita vatsaontelon pohjan elimiä kannattava tuki pettää.

Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan, että lantionpohjan vaivoille ja kudosten heikkenemiselle altistavat ikääntyminen, synnytykset, estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen ja lisääntynyt vatsaontelon paine esimerkiksi ylipainon, ummetuksen tai kroonisen yskän vuoksi.

Treeniä läpi elämän

Lantionpohjan lihaksia voi treenata erilaisilla harjoituksilla, jolloin ne pysyvät paremmin hyvässä kunnossa. Apteekki-sivuston mukaan lantionpohjan lihaksia voi harjoituttaa läpi elämän, mutta etenkin alle viisikymppisille harjoituksista on hyötyä, koska ikääntyminen aiheuttaa lihasvoiman ja -massan vähenemistä 40 ikävuoden jälkeen.

Popsugarin mukaan on kuitenkin mahdollista harjoittaa ja vahvistaa lantionpohjaa liikaa. Tästä syystä henkilkohtainen hoitosuunnitelma on tärkeä, jos epäilet lantionpohjasi olevan heikossa kunnossa.

”On parasta harjoittaa lantionpohjaa, että on riittävästi voimaa ja koordinaatiota. On yhtä tärkeä tietää, miten rentouttaa lantionpohjaa kuin miten supistaa sitä”, Walton kertoo.

”Kun lantionpohja supistuu ilman oikeaa koordinaatiota, lihaksesta voi tulla liian tiukka tai se voi krampata. Itse asiassa tästä voi tulla haitallisakin, koska lihasten tullessa yliaktiiviseksi, ne eivät pysty supistumaan yhtä hyvin, mikä voi johtaa progressiiviseen heikkenemiseen, ajan mittaan”, hän jatkaa.

Muutakin kuin Kegel-harjoituksia

Urologi Helen Bernien mukaan yksi parhaita tapoja vahvistaa lantionpohjaa on venyttely päivittäin, mikä fyysisten hyötyjen lisäksi auttaa olemaan tietoisesti yhteydessä omaan kroppaan ja huomaamaan, miltä lihakset tuntuvat, kun ne rentoutuvat ja supistuvat. Venyttely auttaa rentouttamaan ja venyttämään lihaksia ja lievittämään kertynyttä stressiä ja jännitettä.

Charette antaa esimerkkinä Pilateksen hyvästä liikuntamuodosta lantionpohjan vahvistamista silmällä pitäen. Hän kuitenkin muistuttaa tutustumaan Pilates-ohjaajan taustoihin ja selvittämään, onko hänelle ymmärrystä lantionpohjan alueesta.

Lantionpohjan harjoittamiseen yhdistetään yleensä Kegel-harjoitukset, mutta Charette huomauttaa, että heikkoa lantionpohjaa ei pitäisi hoitaa vain tekemällä paljon kegeleitä. Tämä johtuu siitä, että monet tekevät nämä harjoitukset väärin ja vaikka ne onnistuisikin tekemään, ei se tule välttämättä ilmi.

”Valtaosa ihmisistä elää tiukan ja jännittyneen lantionpohjan kanssa, missä kegelit voivat tehdä enemmän haittaa kuin olla hyödyksi, mikä voi johtaa lisääntyneeseen kipuun, seksiongelmiin, pidätysvaikeuksiin ja vaikeuksiin tyhjentää rakko kokonaan”, Charette selittää.

”Tämän takia on tärkeä käydä terveydenhoidon ammattilaisen arvioitavana, jotta ymmärrät, mitä lantionpohjasi tarvitsee”, hän huomauttaa ja neuvoo myös jututtamaan terveydenhuollon ammattilaista, jos jokin harjoitus tai liike tuntuu kivuliaalta tai väärältä, jotta ammattilainen voi opettaa ne tekemään oikein.

Löydät esimerkkejä harjoituksista Käypä hoito -sivulta ja voit lukea lisää lantionpohjan vaivoista Terveyskirjastosta tai Apteekki-sivustolta. Lantionpohjan harjoittamisesta voi olla hyötyä myös seksielämän kannalta; kerroimme aiemmin, miten harjoitusten myötä voit saada pidempiä ja voimakkaampia orgasmeja.

Lähde: Popsugar