Asiantuntija kävi läpi erilaisia psykologisia syitä, miksi moni saattaa haaveilla seksistä ex-rakkaan kanssa.

Parisuhteen päätyttyä ex-rakastavaiset saattavat löytää tiensä vielä samaan sänkyyn. Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole hyvä ajatus, sillä se voi pitkittää erosta toipumista, aiheuttaa ongelmia ex-parin välille tai johtaa uuteen yritykseen olla yhdessä, mikä usein päättyy uudelleen eroon.

Psykologi ja asiantuntija Lori Beth Bisbey kirjoittaa Your Tangon sivuilla keskustelevansa usein ihmisten kanssa, ketkä kertovat haaveilevansa seksistä exänsä kanssa.

“Monet puhuvat olevansa yksinäisiä ja eivät halua tutustua uuteen ihmiseen. Toiset kertovat kaipaavansa vain hyvää seksiä ja sanovat, ettei seksi ollut syy parisuhteen päättymiselle”, Bisbey toteaa.

Miksi seksi ex-rakkaan kanssa sitten houkuttaa? Bisbey listasi tähän kuusi syytä.

Halu seksuaaliseen kontaktiin

Tämä on Bisbeyn mukaan pääsyy monille, mutta joillakin kyseessä voi olla vain halu fyysistä kosketusta kohtaan. Kosketukset ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta ja seksuaalinen intiimiys lisää yleistä tyytyväisyyttä elämään ja onnellisuutta. Toista koskettaessa vapautuu pieniä määriä rakkaushormoni oksitosiinia. Kosketus on ensimmäinen kehittyvä aisti ja yksi päätavoista, joilla vauvat oppivat, että heitä rakastetaan ja he ovat turvassa.

Halu päätökselle

Bisbey kirjoittaa, että tätä tapahtuu paljon ihmisille, joiden parisuhteet olivat monimutkaisia ja päättyivät hämmennyksen keskellä. Halu saada asioille päätös on tarvetta saada varmuutta epäselvyyden sijaan parisuhteen päättyessä. Joillekin seksi exän kanssa tuo tunnetta tällaisesta päätöksestä. Toisille se voi kuitenkin sekoittaa asioita lisää.

“On usein mahdotonta saada päätös, sillä parisuhteet päättyvät monista syistä ja osalliset eivät aina ole samaa mieltä siitä, miksi suhde loppui”, Bisbey kertoo.

Ero tuntuu helpommalta

Tämä pätee etenkin pitkiin parisuhteisiin. Bisbeyn mukaan ihmiset usein haluavat hitaamman, hellemmän eron. Tuntuu oudolta, kun vuosia elämässä mukana ollut yhtäkkiä katoaa.

Yksinäisyys

Ex-rakas on tuttu ja turvallinen ja uuden suhteen luominen ottaa aikaa.

“Se vie aikansa, että joku oppii tuntemaan sinut – emotionaalisesti ja fyysisesti. Usein tuntuu helpommalta vain palata vanhaan, tuttuun ihmiseen. Se ei vaadi niin paljon”, Bisbey kirjoittaa.

Vaikka tämä voi tyynnyttää yksinäisyyttä hetken aikaa, pidemmän päälle se vain viivästyttää väistämätöntä. Bisbey muistuttaa, etä lopulta on jatkettava eteenpäin ja kohdattava omillaan oleminen, edes hetken aikaa. Vuonna 2013 tutkimus selvitti, että ihmiset todennäköisemmin harrastavat niin sanottua rebound-seksiä pärjätäkseen eron kanssa. Kun he harrastavat tällaista seksiä, he ovat usein emotionaalisesti haavoittuvaisia, usein vihaisia ja heidän itsetuntonsa on heikompi. Bisbeyn mukaan toisinaan ihmiset valitsevat harrastaa seksiä exiensä kanssa ja toisinaan se tuo päätöksen asioille, mutta yleensä se tuo mukanaan vain enemmän kipua ja vaikeuttaa erosta toipumista.

Biokemiallinen reaktio

Sinulla saattaa olla biokemiallinen reaktio seksiin exän kanssa. Tässä oksitosiinilla on jälleen vaikutusta: tämä hormoni liittyy hyvään seksiin ja naiset tuottavat sitä enemmän kuin miehet, minkä takia he ovat alttiimpia seksille exän kanssa kuin miehet.

Oletus tilanteen olevan vakaa

Koska suhde on jo ohi, Bisbeyn mukaan saatat huijata itsesi uskomaan, että tilanne on vakaa – tarina on kuitenkin jo kirjoitettu ja loppu on tiedossa. Ylä- ja alamäet ovat tiedossa, joten tuntuu siltä kuin voisi ennustaa nykyhetkeäkin. Näin ei kuitenkaan ole.

“Jos se tuntuu hyvältä, ihmiset usein tuntevat tarvetta laittaa menneisyys uusiksi ja alkavat uskoa, että suhde oli parempi kuin mitä se todella oli tai he ovat tehneet virheen päättämällä suhteen”, Bisbey kirjoittaa.

Vaikka kaikki tekevät virheitä, usein virhe parisuhderintamalla on se, että suhteessa pysyy liian pitkään kuin lähtisi liian aikaisin.

Onko sitten koskaan tervettä harrastaa seksiä exän kanssa? Bisbeyn mukaan ei ole, jos molemmat eivät katso selvästi tekemisiään.

“Motiivit seksille exän kanssa täytyy olla sinulle selvät ja olla selvä odotuksista. Jos et ole varovainen, saatat ajautua takaisin suhteeseen, joka ei sopinut sinulle alun perinkään”, Bisbey toteaa kirjoituksessaan.

Hän myös muistuttaa, että jos on edelleen kiinni entisessä suhteessa, ei silloin ole kunnolla valmis uutta parisuhdetta ajatellen.

“Itse asiassa ainoastaan silloin on todella tervettä harrastaa seksiä exän kanssa, kun molemmat ovat emotionaalisesti vakaita sekä päässeet yli erosta ja silti ovat kiinnostuneita toisistaan”, Bisbey kirjoittaa.

“Jos voit odottaa näin kauan ja edelleen tunnette vetoa toisia kohtaan, ole silloin suora siitä mitä teet ja mitä haluat ja anna mennä”, hän päättää neuvonsa.

Lähde: Your Tango