Nauhan suunnittelija on kohdannut sairauden läheltä kolmesti: Seela Sellan mummi, täti sekä oma tytär ovat sairastaneet syövän.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys on jälleen käynnistynyt ja se kestää lokakuun loppuun saakka. Syöpäsäätiö muistuttaa keräyksellä, että kaikkiin naisten syöpiin ei ole vielä parantavaa hoitoa.

Roosa nauha -keräysvaroilla tuetaan rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimusta. Syöpäsäätiön tiedotteen mukaan näihin syöpiin sairastuu vuosittain noin 6 700 suomalaista naista – rintasyöpä on yleisin suomalaisnaisten syöpä.

Vaikka rintasyövän ennuste on pääosin hyvä, siihen kuolee edelleen vuosittain 900 naista. Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä huonoennusteisin ja vain alle puolet siihen sairastuneista selviää.

”Olemme suunnanneet Roosa nauha -rahoitusta tutkimuksiin, joissa etsitään uudenlaista hoitoa huonoennusteiseen rintasyöpään. Rahoitusta on ohjattu myös munasarjasyövän tutkimukseen, jotta myös sen hoitoa saadaan kehitettyä. Lahjoitusvaroja tarvitaan jatkuvasti, jotta lupaavimmat tutkimukset saavat jatkua ja tulokset saadaan siirtymään sairastuneiden hyväksi”, Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors toteaa tiedotteessa.

Roosa nauhan avulla tappavimman naisten syövän kimppuun

Syöpäsäätiö on tukenut viime vuosina merkittävästi munasarjasyövän tutkimusta. Hankalaan syöpään ei ole vielä lääkehoitoa, jolle syöpäsolut eivät kehittäisi hodon aikana vastustuskykyä, eikä munasarjasyövän varhaiseen toteamiseen ole seulontamenetelmää.

Syöpäsäätiön miljoonalla eurolla rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa Helsingin yliopistossa kehitetään munasarjasyöpäpotilaille yksilöityä lääkehoitoa. Tavoitteena on löytää menetelmä, jolla jokaisen sairastuneen syöpään pystyttäisiin määrittelemään tehokas täsmälääkitys nopeasti diagnoosin jälkeen.

Hankkeessa mukanaolevan professori Sampsa Hautaniemen tutkimus pyrkii määrittämään yleisimpään ja aggressiivisimpaan munasarjasyövän muotoon sopivaa hoitoa verikokeen avulla. Syöpäsäätiön tiedotteen mukaan veressä olevaa merkkiainetta mittaamalla voidaan nopeasti havaita, vastaako potilaan sairaus hoitoon ja löytää oikea lääkeyhdistelmä kasvaimen tuhoamiseksi.

Hautaniemen mukaan tulokset ovat lupaavia ja osoittavat, että verinäytteestä analysoitavaa merkkiainetta, kasvain-DNA:ta, voidaan hyödyntää syöpähoidoista päätettäessä. Sen avulla voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa ne potilaat, joiden hoitovaste syöpälääkkeille on huono.

Ilon ja surun pisarat kimaltelevat Roosa nauhassa

Näyttelijä Seela Sella on suunnittelut tämän vuoden Roosa nauhan, jossa kimaltelevat hopeiset ilon ja surun pisarat. Keräyksen teemana on Näytä tunteesi. Näytä tukesi., ja Sella kannustaakin ihmisiä kohtaamaan toinen toisensa kaikkine tunteineen.

”Aina ei tarvita sanoja toisen ihmisen tavoittamiseen, tunteet voi näyttää puhumattakin. Suuren surun keskellä sanat voivat olla riittämättömiä. Silloin läsnäolo on oikeita sanoja arvokkaampaa”, hän sanoo.

Sella lähti mukaan Roosa nauha -keräykseen kunnioituksesta ihmisiä ja elämää kohtaan. Hän on kohdannut sairauden kolme kertaa läheltä, sillä hänen mumminsa, Heljä-tätinsä sekä tyttärensä Ilana ovat sairastaneet syövän, ja sairautta läheltä seuranneena Sella osaa olla kiitollinen kehittyneistä syöpähoidoista.

”Hyvin pienelläkin teolla voi saada hyvän mielen. Ihan itsekkäistä syistä kannattaa tukea syöpätutkimusta. Auttamalla saat pienen palan onnellisuutta itsellesi”, näyttelijä muistuttaa. 

Näin voit tukea syöpätutkimusta

Roosa nauha -keräyksellä tavoitellaan 2,5 miljoonana euron tuottoa. Kenties tunnetuin tapa tukea syöpätutkimusta, on ostaa neljän euron hintainen Roosa nauha, joita myyvät K-ryhmän kaupat, S-ryhmän ketjut, Lindex, XXL ja Arabian myymälät sekä alueelliset syöpäyhdistykset ympäri Suomen.

Lisäksi on myös muita Roosa nauha -kampanjatuotteita ja esimerkiksi Lindex on tuonut myyntiin naistenvaatemalliston, jonka myynnistä kymmenen prosenttia lahjoitetaan Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. Mallistoon kuuluu muun muassa pehmeitä neuleita, puseroita, hameita sekä asusteita.

Lahjoituksen keräykseen voi tehdä monin eri tavoin:  

  • verkossa osoitteessa roosanauha.fi 
  • lahjoitustilille FI20 2344 1800 0032 29 viitteellä 5445 
  • tekstiviestillä: tekstaa ROOSA numeroon 16499 (10 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa)
  • MobilePaylla: lahjoita haluamasi summa numeroon 55714

Syöpäsäätiö on rahoittanut Roosa nauha -keräysvaroista naisten syöpien tutkimusta yli yhdeksällä miljoonalla eurolla vuodesta 2005 alkaen. Lahjoitusvaroilla on rahoitettu tutkimuksia, joiden ansiosta esimerkiksi rintasyövän biologiset alatyypit pystytään tunnistamaan ja potilaille voidaan suunnitella yksilöllisempiä, tehokkaampia lääkehoitoja.

Tutkimusapurahojen rinnalla osa Roosa nauha -tuotoista ohjataan sairastuneiden ja heidän läheistensä neuvontaan ja tukeen. Syöpäjärjestöillä on noin 50 neuvontahoitajaa ympäri Suomea.

Alta voit katsoa lyhyen kampanjavideon. Voit lukea lisää Roosa nauha -keräyksestä täällä ja Syöpäsäätiöstä täällä.