Tänä vuonna nauhan teemana on Minä & Sinä. Meissä on voimaa.

Roosa nauha -keräys on alkanut torstaina 27. syyskuuta. Marraskuun 4. päivään saakka kestävällä keräyksellä tavoitellaan kahden miljoonan euron tuottoja suomalaiseen syöpätutkimukseen ja sairastuneiden sekä läheisten tukemiseen.

Tänä vuonna Syöpäsäätiö haluaa keräyksellä muistuttaa, että rintasyövän varhainen toteaminen ehkäisee rintasyöpäkuolemia. Tehokas seulonta ja hyvä hoito ovat vieneet Suomen Euroopan kärkikolmikkoon rintasyövästä selviytymisessä.

Rintasyövästä aiheutuvan kuolleisuuden vähentämisessä yli 30 vuotta sitten aloitetulla mammografiaseulontaohjelmalla on iso rooli.

”Seulontaan osallistuneiden rintasyöpäkuolemat vähenevät noin kolmanneksella”, Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo tiedotteessa.

”Varhainen löytyminen vähentää myös raskaiden hoitojen tarvetta”, hän lisää.

Suomessa rintasyöpään sairastuu yli 5 000 naista vuodessa. Maksuttomassa seulonnassa, johon kutsutaan 50-69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein, löydetään noin 2 000 rintasyöpää vuosittain.

Roosa nauha -keräyksiä on järjestetty vuodesta 2003 lähtien. Syöpäsäätiön mukaan Roosa nauha -keräysvaroilla on rahoitettu osin tutkimuksia, joiden ansiosta esimerkiksi rintasyövän biologiset alatyypit pystytään tunnistamaan ja potilaille voidaan suunnitella yksilöllisempiä, tehokkaampia lääkehoitoja.

Tänä vuonna Roosa nauhan teemana on Minä & Sinä. Meissä on voimaa. Nauhan on suunnitellut muusikko Anna Puu, joka halusi Roosa nauhaan saman salaman, joka on hänen kitarahihnassaan.

Syöpäsäätiön mukaan salama symboloi Puulle voimaa – ja tässä keräyksessä juuri ihmisessä olevaa voimaa. Puu haluaisi nähdä salaman kaikkien suomalaisten rinnassa.

”Yhdessä me ihmiset olemme luonnonvoimien kaltainen voima. Minä & Sinä voimme tehdä paljon syöpätutkimuksen edistämiseksi ja syövän selättämiseksi”, nauhan suunnittelija kertoo tiedotteessa.

Jos olet aiempina vuosina ostanut Roosa nauhan ja mietit, miksi pitäisi ostaa uusi nauha tänä vuonna, on siihen hyvä syy: nauhojen myynnistä kertyy valtaosa keräyksen tuotosta – viime vuonna nauhoilla tuli lähemmäs miljoona euroa syöpätutkijoille ja sairastuneiden tukemiseen syöpäyhdistysten kautta.

Ostamalla tämän vuoden nauhan näytät, että välität. Roosa nauha maksaa 3 euroa ja koko verotn myyntihinta lahjoitetaan keräykseen.

Roosa nauhoja myyvät Lindexit, K-Citymarketit, K-Supermarketit, K-Marketit, Neste K -liikenneasemat, S-marketit, Prismat, Alepat, Stockmann Herkut, Salet, Sokokset, Emotionit ja ABC-marketit sekä lisäksi Roosa nauhoja myyvät useat alueelliset syöpäyhdistykset ympäri Suomen.

Keräykseen voi osallistua myös ostamalla Syöpäsäätiön yhteistyökumppaneiden kampanjatuotteita, joihin voit tutustua Roosa nauha -keräyksen kotisivuilla. Syöpätutkimusta voi tukea myös tekemällä rahalahjoituksen verkossa, järjestämällä Roosa nauha -tapahtuman tai perustamalla verkkoon oman keräyspotin.

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 12. lokakuuta. Voit lukea lisää Roosa nauha -keräyksestä täällä ja alta näet, miltä tämän vuoden nauhan näyttää.