Valkoinen eri vivahteineen sekä harmaa ovat olleet pitkään suosittuja, mutta niiden rinnalle on noussut tänä vuonna muita värejä.

Ulko- ja sisäremonttien suosio on kasvanut tänä vuonna, kun suomalaiset ovat viettäneet enemmän aikaa kotona koronaviruksen myötä. K-Raudan mukaan kodin sisäpintoja on uudistettu ahkerasti ja samalla maalauksessa kestosuosikkisävyjen rinnalle on noussut myös yllättäviä ja rohkeampia sävyjä.

K-Raudan sävytysdatan mukaan Suomessa sisämaalauksessa käytetään värejä entistä monipuolisemmin, vaikka valkoisen eri sävyt ovat säilyneet kestosuosikkeina. K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen kertoo, että sisämaalien sävyissä ylivoimaisesti suosituin on tänäkin keväänä ja kesällä ollut valkoinen ja sen eri vivahteet.

Vannisen mukaan toinen suosittu sävy on vaalea, murrettu harmaa, jota käytetään rauhallisena taustavärinä tilasta riippumatta. Lisäksi sisämaalaukseen kysytään myös klassista beigeä.

Hieman yllättäen suosikkisävyksi on kuitenkin noussut myös vihreän eri sävyt, kuten tumma metsänvihreä ja murrettu vaaleanvihreä.

”Ehkä vihreän sävyn suosiossa näkyy suomalaisille tärkeä luontosuhde, joka on noussut uuteen arvoon poikkeustilanteen aikana”, Vanninen pohtii suosion salaisuudeksi.

Vuoden väri suosikki kalusteissa

Yhä enemmän suomalaisten värien käyttöä ja valintaa ohjaavat henkilökohtaiset mieltymykset ja viihtyminen. Vannisen mukaan tummempiakin sävyjä uskalletaan käyttää esimerkiksi makuuhuoneen seinien maalaamiseen.

”Vaikka yhden seinän maalaaminen tehosteseinäksi on edelleen suosittua, maalaa moni nyt koko huoneen samalla sävyllä”, hän sanoo.

Sisäremontoinnin ja nikkaroinnin suosio näkyy myös esimerkiksi kalustemaalien suosiossa. Kalustemaaleissa perinteisen listavalkoisen lisäksi sävytystilastojen suosikiksi on noussut Tikkurilan vuoden väri 2020, eli keltainen Lemonade H300 – voit lukea vuoden väreistä lisää täällä.

Sopivaa sävyä valitessa on hyvä ottaa huomioon monta eri seikkaa: Vanninen muistuttaa, että niin maalattavan tilan avaruus ja kalusteet, valaistus ja luonnonvalon määrä ja suunta vaikuttavat värisävyyn. Pieni värimalliliuska ei välttämättä riitä hahmottamaan, miten sävy toimii kodin seinäpinnalla, joten avuksi kannattaa hankkia pieni purkki esimerkiksi himmeää Cello Color Sample -sisämaalia, jota voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin.