Kiloja voi kertyä suhteen aikana enemmän kuin tulee ajatelleeksi.

Kun on aloittanut uuden parisuhteen, voi usein huomata sen vaikutukset myös vaa’an näyttämissä kiloissa. Parisuhteen aiheuttama painonnousu on monille tuttu asia, mutta uuden kyselyn tulosten mukaan paino voi nousta enemmän kuin moni tulee ajatelleeksi, uutisoi Shape-lehti.

79 prosenttia parisuhteessa olevista henkilöistä kertoi painonsa nousseen sen jälkeen, kun suhde alkoi. Jenny Craigin teettämään kyselytutkimukseen osallistui 2 000 parisuhteessa olevaa ihmistä.

Shapen mukaan hulluinta tuloksissa on kuitenkin se, että miten paljon ihmiset kertoivat parisuhteessa olemisen kerryttäneen kiloja. Pitkäkestoisessa parisuhteessa olleilla paino oli noussut keskimäärin 16,3 kiloa suhteen alkamisen jälkeen ja näistä kiloista 7,7 kiloa oli tullut ensimmäisen avioliittovuoden aikana.

Parisuhdepaino ei ole uusi käsite ja Shapen mukaan lukuisat tutkimukset ovat selvittäneet, miksi parisuhteessa paino voi nousta. Se on myös yleinen laihdutusasiantuntijoiden korviin kantautuva huoli.

”Merkittävä osa asiakkaistani on ihmisiä, jotka ovat lihoneet parisuhteen aloitettuaan tai mentyään naimisiin”, laihdutusleikkauksia tekevä kirurgi Nancy Rahnama sanoi Shapelle.

Rahnaman mukaan suurimmaksi osaksi se johtuu epäterveellisistä muutoksista elämätavoissa, millä on usein taipumus olla vaarallisempia naisille, kun he siirtyvät pois terveellisimmistä tavoistaan – miehillä on todennäköisemmin roskaruokaa kotonaan tai tilaavat aterian yhteydessä ranskalaiset, jotka päätyy jakamaan naisen kanssa.

Alkoholin juominen on myös yksi vaikuttava tekijä ja 34 prosenttia vastaajista antoi ymmärtää sen olevan osasyy siihen, miksi heidän terveystavoitteensa olivat menneet pois raiteiltaan.

”Alkoholi on ehdottomasti vaikuttava tekijä. Täytyy ottaa huomioon alkoholin sisältämät kalorit, minkä lisäksi ihmisillä on tapana syödä enemmän sinä iltana ja seuraavana päivänä parantaakseen edellisillan juomisen aiheuttamia oireita”, Rahnama kertoi.

Voiko noin merkittävä painonnousu kuitenkin johtua siitä, että antaa itsensä hieman hemmottela kumppaninsa kanssa, Shape kysyy. Lehti huomauttaa, että aiempi tutkimus osoitti painon nousevan keskimäärin noin 3 kiloa kahden ensimmäisen avioliittovuoden aikana.

”Joskus nämä kyselyt voivat olla vääristyneitä sen takia, että ihmiset yleensä painavat naimisiin mennessä noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin normaalisti”, Rahnama totesi.

Rahnaman mukaan toisin sanoen, jos olet laihduttanut häitäsi varten viitisen kiloa, ei olisi epätavallista saada niitä kiloja takaisin sekä hieman lisää häämatkan jälkeen.

Shapen mukaan tulokset eivät todellakaan tarkoita sitä, että parisuhteessa olemisen takia omat terveyden kannalta asetetut tavoitteet olisivat tuhoon tuomittuja. Kyselyn tulokset ovat enemmänkin pahin mahdollinen tilanne ja Shapen mukaan jos kumppanisi kanssa tuette toistenne terveellisiä tapoja, voi parisuhteessa oleminen auttaa ylläpitämään tai jopa parantamaan omia terveystavoitteita.

”Saatat alkaa tapailla terveellisemmin elävää henkilöä, jonka ominaisuudet tarttuvat sinuun tai päästä tilaan, jossa ruokaa ei käytetä apuna pärjätäkseen negatiivisten tunteiden kanssa”, Rahnama kertoi.

Eli jos sinulla on rinnallasi henkilö, joka tukee sinua, kun treenaat maratonia varten tai opettelet tekemään uusia kasvipohjaisia ruokia, voitkin itse asiassa saavuttaa tämä tavoitteesi todennäköisemmin. Rahnaman mukaan on tärkeä pysyä valppaana.

”Kun aloitat jotain uutta ja olet uudessa ympäristössä, olet omien rutiiniesi ja kontrollisi ulkopuolella – itsensä hemmottelu silloin tällöin on okei, mutta älä luovu itsellesi tärkeistä terveellisistä asioista”, Rahnama muistutti.

”Tiedä, että eteesi tulee uusia houkutuksia ja on yleistä, että paino nousee parisuhteessa, mutta ole vain valppaana”, hän lisäsi.

Voi myös auttaa, jos viikottainen treffi-ilta baarissa, jossa nauttii kaloririkasta alkoholia ja sen jälkeen rasvaista syötävää, vaihtuukin vaikkapa joogatuntiin tai pitkään kävelyyn, missä pari voi vahvistaa omaa sidettään keskustelemalla samalla.

Lähde: Shape