On se hetki vuodesta, kun kesäloma on monilla juuri loppunut. Arkeen palaaminen ei onnistu aina tuosta vain, mutta sitäkin voi edesauttaa monin eri tavoin.

Terveystalon työterveyspsykologi, Outi Pikkuoksa, kertoo Terveystalo-sivuston artikkelissa, kuinka lomalta paluun voi tehdä itselle mahdollisimman helpoksi. Hän muistuttaa, että tuttujen työkavereiden näkeminen voi tuoda paljon iloa elämään. Työhön paluuseen toki liittyy monenlaisia tunteita, kuten kärsimättömyyttä, innostusta ja ehkäpä vähän jännitystäkin.

Työhön paluu on joka tapauksessa kesälomankin jälkeen iso muutos lomarytmistä arkirytmiin. Ehkä se ei ole onnistunut niin hyvin kuin toivot. Silloin kannattaa katsoa läpi nämä Pikkuoksan viisi vinkkiä, joilla töihin paluusi voi olla sujuvampaa.

1. Hyvä asenne

Ota heti sellainen asenne, että lomalta on mukava palata takaisin töihin. Kun asenne on hyvä, voi töihin palaaminen tuntua mukavammalta. Tee esimerkiksi lista siitä mitä hyviä asioita työhösi liittyy.

2. Palauta unirytmi, joka sopii arkeen

Jos unirytmisi on ollut kesäloman aikana erilainen, kuin se on arkena, kannattaa tarkistaa onko unirytmissä jotain korjaamista. Jos siinä on korjaamista, kannattaa se tehdä vähitellen jo muutamaa päivää ennen työnalkua.

3. Muista pitää taukoja

Kun pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja, jaksat työssä paremmin. Vaikka olisit rentoutunut lomalla hyvin, sen palauttava vaikutus haihtuu aika nopeasti. Siksi on hyvä pitää huolta palautumisesta joka päivä.

4. Löydä sopiva tasapaino etä- ja lähityölle

Jos voit edelleen tehdä töitä myös etänä, kannattaa kokeilla mikä suhde etä- ja lähityön määrälle on paras.

5. Pidä lomaa myös muina aikoina kuin kesällä

Ei kannata pitää lomaa vain kesällä. Jos voit, niin jaksota lomiasi siten, että saat pitää niitä pitkin vuotta. Ota esimerkiksi silloin tällöin vapaata pitkän viikonlopun ajaksi, jolloin lomalta paluuseen ei lataudu liikaa paineita.

Lähde: Terveystalo