Koirista voi olla iloa lapsille myös heidän hyvinvointiaan ajatellen.

Lemmikit tuovat paljon iloa perheeseen, mutta siitä voi olla myös terveydellistä hyötyä. Tutkimuksen mukaan lemmikkikoiran kanssa asuvat lapset voivat olla vähemmän ahdistuneita.

Tutkimus on pieni, sillä siinä keskityttiin NBC Newsin mukaan 643 lapseen, joiden keski-ikä oli 6,7 vuotta. Tutkijoille selvisi, että vain 12 prosentilla lemmikkikoiran kanssa asuvista lapsista oli kliinistä ahdistusta verrattuna 21 prosenttiin lapsista, joilla ei ollut koiraa.

”Voi olla, että vähemmän ahdistuneilla lapsilla on lemmikkikoira tai lemmikkikoirat tekevät lapsista vähemmän ahdistuneita”, tohtori Anne Gadomski kirjoittaa tutkimuksesta Preventing Chronic Disease -journalissa.

Gadomski on tietoinen siitä, kuinka erityisiä lemmikit voivat olla lapselle.

”Joskus lapsen ensimmäinen sana on lemmikin nimi”, hän kommentoi NBC Newsille.

”Lasten ja lemmikkien välillä on vahva side”, hän jatkoi.

Gadomski tutkijaryhmänsä kera paneutui siihen, miksi koirista voi olla hyötyä etenkin lapsille. Tutkijoiden mukaan mielenterveyden näkökulmasta 7-8-vuotiaat lapset usein arvottivat lemmikit ihmisiä korkeammalle lohdutuksen ja itsevarmuuden tarjoajina sekä uskottuina.

”Eläinavusteinen terapia koirien kanssa vaikuttaa lasten mielenterveyteen ja kehityshäiriöihin vähentäen ahdistusta ja kiihottumista tai vahvistaen kiintymystä”, tutkijat totesivat.

”Koska koirat seuraavat ihmisten kommunikatiivisia merkkejä, ne voivat olla erittäin toimivia apureita lasten emotionaaliselle kehitykselle”, he lisäsivät.

Tutkimusta varten lasten vanhemmilta pyydettiin tarkkoja tietoja siitä, minkälaista ahdistusta lapset ilmaisivat. Lemmikit vaikuttivat auttavan monella alueella.

”Merkittäviä eroavaisuuksia ryhmien välillä löydettiin eroahdistuksen (lapsi ei uskalla olla yksin kotona) ja sosiaalisen ahdistuksen (lapsi on ujo) suhteen suosien lemmikin omistamista”, tutkimuksessa todettiin.

NBC Newsin mukaan 73 prosentilla tutkimukseen osallistuneista oli jonkinlainen lemmikki. Suurella osalla osallistujista (58 %) se oli juuri koira.

Lemmikkejä omistavat perheet voivat olla vakaampia ja vauraampia, mutta tutkijoiden mukaan kyse on muustakin.

”Koira voi stimuloida keskusteluja toimien keskustelun aloittavana tekijänä, mikä voi helpottaa sosiaalista ahdistusta”, tutkijat kirjoittivat.

Tutkijoiden mukaan toisissa tutkimuksissa on todettu, että koiran kanssa leikkiminen tai sen haliminen voi vapauttaa kiintymiseen liittyvää oksitosiini-hormonia sekä alentaa stressihormoni kortisolia.

Gadomski huomautti tutkijoiden perehtyneen koiriin, koska niistä on tehty niin paljon tutkimusta.

”Se ei tarkoita sitä, etteikö kissat voisi vaikuttaa samoin”, hän sanoi.

Muista kuitenkin, ettei lemmikkiä pidä ottaa heppoisin perustein, joten mieti ensin oletko sinä ja perheesi valmis huolehtimaan siitä koko sen eliniän ajan. Tutkimuksesta voit lukea lisää täältä.

Lähde: NBC News


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

Kommenttia