Marjoja päästään usein keräämään lämpimällä säällä, mutta karpalot kerätään kylmästä maasta.

Juuri nyt on aika kerätä karpaloita. Sen on uutisoitu olevan todella terveellinen monella eri tavalla, joten sen syömiseen löytyy paljon hyviä syitä.

Näistä syistä, joita Healthline -sivustolla esitellään, et ole vielä välttämättä kuullut. Yksi niistä on sellainen huhu, että karpalomehu pistää kakattamaan, josta on apua, jos kärsii ummetuksesta. Sitä ei ole saatu suoraan tieteellisesti todettua, mutta tutkimuksien mukaan se vaikuttaa kuitenkin suolistoon monella suotuisalla tavalla.

Saako karpalo kakkaamaan?

Tutkimuksen mukaan karpalomehussa oleva luonnollinen salisylaatti voi vähentää haitallisten enterobakteerien ja kolimuotoisten bakteerien, määrää. Samalla havaittiin, että se lisäsi hyvien suolistobakteerien määrää, joiden voi olettaa lisäävän suoliston terveyttä. Siksi siitä voisi olla apua myös ummetukseen, koska terve suolisto toimii paremmin. Mutta ummetukseen löytyy monia eri syitä, joten karpalosta tai karpalomehusta ei aina ole apua.

Nestetasapaino paranee, kun juo esimerkiksi karpalomehua

Ummetus voi johtua siitä, että on nestevajetta. Siksi karpalomehun juominen voi auttaa myös sen takia, että se korjaa nestevajetta. Mutta tähän käy apuna esimerkiksi pelkän veden juominen, joten juuri karpalomehusta ei ole silloin ollut apua. Sitä ei ole vielä todistettu, että karpalomehu auttaisi tähän tehokkaammin kuin muut nesteet. Karpalomehussa on kaloreita, joten sitä ei kannata käyttää ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa ainakaan joka päivä.

Karpalomehun sijaan voi juoda monia muitakin terveellisiä juomia, jollaisia ovat esimerkiksi luumumehu, jossa on paljon kuitua, joita myös tarvitaan ummetuksen hoidossa.

Lähde: Healthline