Olisihan se kätevää, jos tietäisi tarkkaan kuinka vanhaksi elää, jolloin voisi suunnitella esimerkiksi sen mihin aikaan olisi hyvä hetki jäädä eläkkeelle.

Elinikää voi jollakin tavalla ennustaa, mutta kukaan ei voi tietää kuinka paljon aikaa on tarkalleen ottaen jäljellä. Terveellisillä elintavoilla voi usein olla vaikutusta elinajan pidentämiseen. Se, että niillä todellakin saisi lisää elinvuosia, voi joidenkin kohdalla olla vain toiveajattelua. Eliniän ennusteita on tutkittu paljon ja joskus niistä on ilmennyt erikoisia tuloksia.

Erilaisia elinikään liittyviä tutkimuksia

Yksi tutkimus, jossa tutkittiin eliniän ennusteita, tehtiin eurooppalaisten tutkijoiden toimesta. Tutkimuksessa oli mukana yli 6000 osallistujaa. Heidän elämäänsä seurattiin lähes 30 vuotta. Alussa heidän keski-ikänsä oli 64,7 vuotta. Heistä kerättiin kaikkina tutkimusvuosina tärkeitä lääketieteellisiä ja psykiatrisia tietoja mukaan lukien verenpaine, kolesterolitasot, diabetes sekä tupakan ja alkoholin käyttö. Myös heidän unirytmiään, harrastuksiaan, lääkkeiden määrää ja jopa sosiaalisen vuorovaikutuksen hallintaa seurattiin.  

Tutkimuksen tuloksissa selkeimmin pitkäikäisyyttä osoitti se, kuinka terveeksi osallistuja koki itsensä, huolimatta hänen verenpaineestaan ja muista terveystekijöistään. Toisin sanoen henkilö, joka ilmoitti tuntevansa itsensä terveeksi, ylitti kaikki muut yksittäiset pitkän iän ennustavat tekijät. Sen jälkeen pitkää ikää ennustivat parhaiten se, että oli nainen eikä tupakoinut.

Toinen todella erikoinen tutkimus koski ihmisten ulkonäköä ja siihen liittyvää iän ennustetta. Siinä korkeakouluopiskelijoita pyydettiin katsomaan 20-luvulla nuoruutensa eläneiden ihmisten kuvia ja arvioimaan samalla heidän viehättävyyttään ja terveyttään. Tuloksista havaittiin erikoinen asia: komeat tai kauniit kasvot teini-iässä ennustivat pitkää ikää. Sillä kuinka terveiltä ihmiset näyttivät kuvissa, ei ollut tuloksissa mitään merkitystä, vaan pelkästään viehättävyydellä.

Tämän tuloksen arveltiin johtuvan siitä, että kasvoja pidetään viehättävinä sekä kauniina, jos ihminen on elänyt terveellisesti ja pysynyt terveenä. Ja eikö ihminen näytäkin viehättävältä, jos hänellä on ollut positiivinen elämänasenne ihan nuoruudestaan lähtien?

Lähde: Yourtango