Nenäpäivää vietetään ympäri maan perjantaina ja illalla kokoonnutaan televisioiden ääreen katsomaan Nenäpäivän suoraa lähetystä.

Perjantai 13. päivä tunnetaan yleisesti epäonnen päivänä, mutta tällä kertaa päivä käännetään maailman lasten onneksi Nenäpäivän merkeissä. Nenäpäivä on hyväntekeväisyyskampanja ja sitä vietetään, jotta jokaisella maailman lapsella olisi mahdollisuus hyvään ja turvattuun elämään.

Nenäpäivän lahjoitusten avulla yhä useampi lapsi pääsee kouluun, saa riittävästi ravintoa, rokotetaan tappavien tautien ehkäisemiseksi ja kasvaa turvatummassa ympäristössä. Nenäpäivää tarvitaan tänä vuonna kuitenkin enemmän kuin koskaan: koronaepidemia on osunut maailmalla kipeimmin juuri niihin, joilla meni heikosti jo ennen koronaa.

Nenäpäivän varoin autetaan lapsia tänä vuonna 17 eri maassa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, ja avun vie perille yhdeksän suomalaista järjestöä, joiden ammattitaidolla maailmaa muutetaan kestävästi paremmaksi. Järjestöjen työ koronan keskellä tähtää muun muassa tartuntatautien ehkäisyyn, lasten koulunkäynnin jatkumisen turvaamiseen ja perheitä pahimman yli auttavan sosiaaliavun jakamiseen.

”Nenäpäivä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä hyvää. Se on mahdollisuus ojentaa käsi toiselle puolelle maailmaa – lapsille, jotka apua tässä maailmassa kaikkein eniten tarvitsevat. Toinen toisiamme varten me ihmiset täällä ollaan”, yksi perjantai-illan suoran Nenäpäivä-lähetyksen juontajista Jussi-Pekka Rantanen summaa.

Tapahtumia ympäri maan

Nenäpäivä-keräys on ollut käynnissä lokakuun lopusta lähtien ja se huipentuu perjantaina 13. marraskuuta. Päivän aikana ympäri maan järjestetään erilaisia tapahtumpia ja tempauksia sekä Nenäpäivä-ohjelmaa lähetetään Ylen kanavilla niin televisiossa kuin radiossa.

Poikkeusoloista huolimatta Nenäpäivää vietetään turvaväleillä ympäri Suomea. Muun muassa Seinäjoella pistetään pystyyn Nenäpäivän kahvila, Kuopiossa Nenäpäivä valloittaa koko torin, Lappeenrannassa Nenäpäivää vietetään punaisena hehkuvan kaupungintalon edustalla ja Laurean opiskelijat ilahduttavat Nenäpäivän tapahtumilla pääkaupunkiseudulla Triplassa ja Sellossa – oman paikkakunnan tapahtuman voi bongata Nenäpäivän nettisivuilta.

Nenpäivää vietetään myös monissa kouluissa, päiväkodeissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla: esimerkiksi Oulun Myllytullin koulun oppilaskunta on kerännyt innolla pottia kasaan taksvärkin voimin, Espoossa Etelä-Tapiolan lukiossa räpätään ja Paattisten päiväkodissa Turun suunnalla vietetään Nenäpäivää jo yli kymmenettä kertaa. Lisäksi Nenäpäivää vietetään monessa apteekissa ympäri Suomen.

”Olemme todella iloisia, että koronasta huolimatta niin monet ihmiset ovat mukana auttamassa. Olemme saaneet viestiä, että Nenäpäivää vietetään perjantaina työyhteisöjen kahvihetkissä ja ulkoliikunnan merkeissä – sekä tietenkin illalla katsomalla Yle TV1:ltä Nenäpäivän suoraa lähetystä”. Nenäpäivää-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio iloitsee.

”Meillä on vahva luotto siihen, että suomalaisilla riittää juuri nyt halua auttaa maailman lapsia. Nenäpäivä-keräys on lähtenyt tänä vuonna ennätysvauhdilla käyntiin ja jännitämme kasvaako lahjoituspotti viime vuoden reilua kahta miljoonaa euroa suuremmaksi Nenäpäivä-illan aikana”, hän lisää.

Monipuolista ohjelmaa lasten hyväksi pitkin päivää

Nenäpäivä on näkynyt Ylen kanavilla jo pitkin viikkoa muun muassa Puoli seitsemän -ohjelmassa ja YleX:n taajuuksilla on käynnistynyt torstaiaamuna YleX Aamun Naurumaraton, joka hauskuuttaa kuulijoita 42 tunnin ajan kerryttäen samalla Nenäpäivä-pottia. Lisäksi perjantaina Yle Radio Suomen taajuuksilla on luvassa koko valtakunnan voimin toteutettava 12 tunnin maratonlähetys, Yle Puheen Aamu on mukana Nenäpäivässä sekä Svenska Yle ilahduttaa ruotsinkielisiä katsojia suoralla Född i Farstun -sitcom lähetyksellä, joka kerryttää hyväntekeväisyyspottiaan yhteensä viiden tunnin ajan.

Perjantai-iltana Nenäpäivän onnenpottia kerrytetään Nenäpäivän suorassa lähetyksessä, joka viihdyttää kotikatsomoita usean tunnin ajan kello 19 alkaen tarjomalla parasta musiikkia, koskettavia tositarinoita maailmalta sekä iloisia yllätyksiä. Nenäpäivän suoraa lähetystä juontavat tänä vuonna Jussi-Pekka Rantasen lisäksi Janne Kataja sekä Viivi Pumpanen.

”Odotan eniten Nenäpäivältä koskettavaa, opettavaista ja iloista iltaa yhdessä loistavien esiintyjien kanssa ja ennen kaikkea kohtaamisia, joita ohjelmassa tullaan näkemään. Toivottavasti onnistumme myös kannustamaan ihmisiä tekemään yhdessä hyvää”, Pumpanen keroo.

Nenäpäivän suorassa lähetyksessä esiintyvät muun muassa Erin, Elastinen, ABREU, Diandra, Konsta Hietanen, Pete Parkkonen ja Neljä Ruusua. Tunnelmaa on lisäksi nostamassa suuri joukko tunnettuja neniä, kuten muun muassa Jarkko Tamminen, Mari Perankoski, Jukka Puotila, Joonas Nordman, Antti Tuomas Heikkinen, Tero Salenius, Tume Uusitalo, Sara Chafak, Esko Eerikäinen ja Heikki Silvennoinen.

Lähetys tarjoilee myös ikimuistoisia hetkiä, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Tanhupallo sekä Karvamato pohtivat yhdessä suuria auttamiseen liittyviä kysymyksiä, ja legendaarinen Kummelista tuttu Matti Näsä viettää Onnenpäiväänsä. Liikutukseltakaan ei säästytä, kun Mikko Kekäläisen seurassa tutustutaan elämään ja ihmisiin kenialaisessa kylässä, nähdään tositarinoita Ugandasta ja palataan viime vuosina tunteita herättäneisiin Nenäpäivä-hetkiin.

Nenäpäivä 13. marraskuuta 2020

YleX Aamun Naurumaraton
YleX ja Yle Areena 12.11. kello 6 – 13.11. kello 24
Yle TV2 12.11. klo 22.-23.30, 13.11. klo 16-17, 13.11. klo 18-19

Yle Radio Suomen suuri Nenäpäivä-lähetys
13.11. kello 6-18

Yle Puheen Aamu Nenäpäivä-tunnelmissa
Pe 13.11. kello 7-10

Född i Farstun
13.11. kello 18-23
Yle Fem kello 18-19.30
Yle Areena kello 19.30-23

Puoli seitsemän viettää Nenäpäivää
13.11. kello 18:30
Yle TV1 ja Yle Areena

Nenäpäivä
13.11. kello 19-20.30 ja 21-23.30
Yle TV1 ja Yle Areena

Lisäksi monet muut Ylen ohjelmat ottavat osaa Nenäpäivään, ja löydät niistä lisätietoa täällä. Eri paikkakuntien tapahtumia löydät täältä sekä lisätietoa Nenäpäivästä ja tavoista osallistua keräykseen täällä.